Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Od 1 listopada 2023 r. większa grupa pracowników uzyska prawo do posiłków i napojów profilaktycznych

      Za okres zimowy w przepisach bhp uważa się czas od 1 listopada do 31 marca. W tym okresie pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni związane z wysiłkiem fizycznym powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł
      aktualny
    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Przyznawanie posiłków i napojów profilaktycznych od 1 listopada 2022 r.

      W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.

    • comment
      Artykuł
      aktualny

      Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp w czasie upałów

      W okresie letnim pracodawca powinien zapewnić pracownikom odpowiednią temperaturę na stanowiskach pracy oraz, w zależności od temperatury i miejsca wykonywania pracy, zimne napoje. Należy przyjąć, że do przekroczenia normy temperaturowej dochodzi, kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 28°C, w przypadku warunków szczególnych - powyżej 26°C, a przy pracy biurowej - ponad 30°C.

    • comment
      Artykuł

      Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

      Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    • comment
      Artykuł

      Czy po stronie pracowników, którym pracodawca zapewnia karty żywieniowe, powstaje przychód ze stosunku pracy - interpretacja MF

      Pracownicy, którzy otrzymują karty żywieniowe od pracodawcy zobowiązanego do zapewnienia im posiłków i napojów profilaktycznych, osiągają przychód ze stosunku pracy, jeżeli pracodawca nie ma kontroli, jakie posiłki i napoje będą kupowane na podstawie otrzymanych kart. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    • comment
      Porada

      Komu przysługują posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

      W okresie od 1 listopada do 31 marca pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Upały w pracy – jakie obowiązki ma pracodawca

      Przepisy nie określają maksymalnych temperatur, jakie powinny występować w pomieszczeniach pracy. Należy jednak przyjąć, że do przekroczenia normy temperaturowej dochodzi, kiedy przy ciężkiej pracy fizycznej w hali jest ponad 28°C, w przypadku warunków szczególnych powyżej 26°C, a przy pracy biurowej - ponad 30°C.

    • comment
      Porada

      Kiedy i jakie napoje chłodzące należy zapewnić pracownikom biurowym

      Biuro naszej firmy znajduje się w budynku, w którym nie ma zainstalowanej klimatyzacji. W związku z tym, latem w pomieszczeniach biura panują wysokie temperatury. Przy jakiej temperaturze należy zapewniać pracownikom napoje chłodzące? Kto decyduje, jakiego rodzaju powinny być te napoje? - pyta Czytelniczka z Mławy.

    • comment
      Artykuł

      Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

      W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    • comment
      Artykuł

      Posiłki i napoje profilaktyczne od 1 listopada

      W okresie zimowym, tj. od 1 listopada 2017 r. do 31 marca 2018 r. pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, bezpłatne posiłki i napoje.

    • comment
      Artykuł

      Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

      Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    • comment
      Porada

      Kiedy pracownikom biurowym należy zapewnić napoje chłodzące

      Zatrudniamy pracowników biurowych. Nie mamy klimatyzacji w budynku, a latem panują w nim wysokie temperatury. Przy jakiej temperaturze musimy zapewniać pracownikom napoje chłodzące – pyta Czytelniczka z Mławy.

    • comment
      Porada

      Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom w okresie zimowym należy zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Czy można wypłacić ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje profilaktyczne

      W związku z trwającym okresem zimowym mamy obowiązek zapewnienia niektórym pracownikom posiłków profilaktycznych. Jeden z nich zwrócił się z prośbą o wypłatę ekwiwalentu pieniężnego za przysługujące mu posiłki profilaktyczne. Czy można go wypłacić - pyta Czytelnik z Przemyśla.

    • comment
      Porada

      Komu przysługują posiłki regeneracyjne i napoje w okresie zimowym

      W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać pracownikom bezpłatnie posiłki regeneracyjne i napoje częściej niż w innych porach roku. Posiłki regeneracyjne w zimie przysługują w przypadku przekroczenia efektywnego wydatku energetycznego organizmu w ciągu zmiany roboczej powyżej 1500 kcal (6280 kJ) dla mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) dla kobiet. Natomiast napoje przysługują pracownikom również

    • comment
      Artykuł

      Warunki bhp pracowników zatrudnionych przy odśnieżaniu dachu

      Pracownicy zatrudnieni przy odśnieżaniu dachu mogą być dopuszczeni do pracy na wysokości tylko na podstawie orzeczenia lekarza medycyny pracy. Oprócz tego pracodawca powinien ich wyposażyć w odpowiednią odzież roboczą (np. hełmy, rękawice, buty z podeszwą antypoślizgową).

    • comment
      Artykuł

      Od 1 listopada 2014 r. niektórym pracownikom trzeba zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Po 31 marca 2014 r. część pracowników straci prawo do posiłków profilaktycznych

      Tylko do 31 marca br. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet, wykonywane na otwartej przestrzeni w okresie zimowym. Za okres zimowy uważa się bowiem tylko czas od 1 listopada

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      TEMPERATURA W POMIESZCZENIACH PRACY

      W pomieszczeniach pracy biurowej temperatura nie może być niższa niż 18°C. Natomiast maksymalna temperatura w biurze nie jest określona wprost w żadnych przepisach. Można jednak przyjąć, że dla tego rodzaju pomieszczeń dopuszczalna jest temperatura nieprzekraczająca 30°C.

    • comment
      Porada

      Praca na otwartej przestrzeni

      Nasi pracownicy często wykonują prace na wolnej przestrzeni. Czy w zimę pracodawca musi jakoś szczególnie o nich zadbać?

    • comment
      Porada

      Bezpieczeństwo pracy zimą - na co zwrócić uwagę

      Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Zbliża się okres zimowy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00