Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
    • comment
      Artykuł

      Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

      Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    • comment
      Artykuł

      Czy po stronie pracowników, którym pracodawca zapewnia karty żywieniowe, powstaje przychód ze stosunku pracy - interpretacja MF

      Pracownicy, którzy otrzymują karty żywieniowe od pracodawcy zobowiązanego do zapewnienia im posiłków i napojów profilaktycznych, osiągają przychód ze stosunku pracy, jeżeli pracodawca nie ma kontroli, jakie posiłki i napoje będą kupowane na podstawie otrzymanych kart. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    • comment
      Porada

      Komu przysługują posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

      W okresie od 1 listopada do 31 marca pracodawca zapewnia posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Artykuł

      Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

      W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    • comment
      Artykuł

      Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

      Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    • comment
      Porada

      Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Czy można odliczyć VAT z faktury dokumentującej nabycie posiłku profilaktycznego

      Czy można odliczyć VAT z faktury dokumentującej nabycie posiłku profilaktycznego (zgodnie z przepisami BHP) w punkcie gastronomicznym? Czy trzeba naliczyć VAT z tytułu przekazania takiego posiłku pracownikowi?

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom w okresie zimowym należy zapewnić napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Czy można wypłacić ekwiwalent pieniężny za posiłki i napoje profilaktyczne

      W związku z trwającym okresem zimowym mamy obowiązek zapewnienia niektórym pracownikom posiłków profilaktycznych. Jeden z nich zwrócił się z prośbą o wypłatę ekwiwalentu pieniężnego za przysługujące mu posiłki profilaktyczne. Czy można go wypłacić - pyta Czytelnik z Przemyśla.

    • comment
      Artykuł

      Warunki bhp pracowników zatrudnionych przy odśnieżaniu dachu

      Pracownicy zatrudnieni przy odśnieżaniu dachu mogą być dopuszczeni do pracy na wysokości tylko na podstawie orzeczenia lekarza medycyny pracy. Oprócz tego pracodawca powinien ich wyposażyć w odpowiednią odzież roboczą (np. hełmy, rękawice, buty z podeszwą antypoślizgową).

    • comment
      Porada

      Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    • comment
      Porada

      Wydatki na napoje i posiłki dla pracowników

      Przepisy związane z bezpieczeństwem i higieną pracy mogą obligować pracodawców do dostarczania posiłków i napojów. Wolne od składek i podatków są woda oraz posiłki i napoje profilaktyczne. Od pozostałych darmowych posiłków należny jest podatek, a składki - gdy ich wartość przekracza 190 zł miesięcznie.

    • comment
      Porada

      TEMPERATURA W POMIESZCZENIACH PRACY

      W pomieszczeniach pracy biurowej temperatura nie może być niższa niż 18°C. Natomiast maksymalna temperatura w biurze nie jest określona wprost w żadnych przepisach. Można jednak przyjąć, że dla tego rodzaju pomieszczeń dopuszczalna jest temperatura nieprzekraczająca 30°C.

    • comment
      Porada

      Praca na otwartej przestrzeni

      Nasi pracownicy często wykonują prace na wolnej przestrzeni. Czy w zimę pracodawca musi jakoś szczególnie o nich zadbać?

    • comment
      Porada

      Bezpieczeństwo pracy zimą - na co zwrócić uwagę

      Ekipy naszych pracowników będą wykonywać krótkotrwałe roboty (od kilku tygodni do kilku miesięcy w jednym miejscu) w tzw. otwartym terenie. Do miejsca pracy pracownicy będą przywożeni i odwożeni każdego dnia. Ochronę miejsca wykonywania robót zlecimy firmie wyspecjalizowanej. Zbliża się okres zimowy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę aby być w zgodzie z przepisami bhp?

    • comment
      Artykuł

      Jak przygotować się do prac zimowych?

      Pracownicy wykonujący swoją pracę w trudnych warunkach atmosferycznych i niskiej temperaturze narażeni są przede wszystkim na upadki będące skutkiem poślizgnięcia się na ośnieżonej lub zalodzonej powierzchni oraz na odmrożenia kończyn, uszu czy choroby będące skutkiem gwałtownych zmian temperatury. W celu maksymalnego zmniejszenia tego ryzyka należy podjąć odpowiednie kroki, z których podstawowym jest

    • comment
      Artykuł

      Jakim pracownikom przysługują napoje i posiłki profilaktyczne w okresie zimowym

      W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    close POTRZEBUJESZ POMOCY?
    Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00