Poczęstunek jako koszt uzyskania przychodu muzeum
W celu finansowania działalności statutowej muzeum prowadzi działalność gospodarczą m.in. w zakresie organizowania imprez kulturalnych, w tym konferencji. Imprezy te bywają odpłatne, ale zdarzają się również takie, na które wstęp jest możliwy bezpłatnie, ale po wcześniejszym zarejestrowaniu uczestnika. Zyski, które jednostka ewentualnie uzyskuje z organizacji takich wydarzeń, są w całości przeznaczane na prowadzenie działalności statutowej. Są one kierowane do określonych grup odbiorców, np. studentów, seniorów, rodziców czy przedstawicieli grup zawodowych. W związku z tymi imprezami muzeum często organizuje także poczęstunek odpowiedni do czasu trwania wydarzenia, np. w przypadku całodniowych konferencji jest to obiad podawany w czasie przerwy pomiędzy poszczególnymi częściami wydarzenia. Wydatki na poczęstunek, w zależności od jego charakteru, mogą mieć np. formę zakupu artykułów spożywczych albo zakupu usługi cateringowej. Czy wydatki te muzeum może zaliczać do kosztów uzyskania przychodów?