Ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych. Sprawdź, co się zmieniło
28 kwietnia weszła w życie całkowicie nowa ustawa, istotna dla wytwórców, sprzedawców i innych osób uczestniczących w promocji czy dystrybucji produktów regionalnych czy tradycyjnych. W jednym miejscu gromadzi przepisy dotyczące ochrony i rejestracji tych produktów, a mowa zarówno o żywności, jak i o winach oraz napojach alkoholowych. To dobra wiadomość, bo do tej pory przepisy były porozrzucane w trzech aktach prawnych. Przy okazji utworzono zupełnie nową Radę ds. Oznaczeń Geograficznych i Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności, zajmującą się m.in. opiniowaniem wniosków o rejestrację, o jej cofnięcie, o zatwierdzenie zmiany czy też rozpatrywaniem sprzeciwów.
Mniej natomiast ucieszy producentów podniesienie opłaty za ocenę wniosków, w tym o rejestrację, z 300 zł na 500 zł ,oraz zaostrzenie sankcji za naruszenia przepisów. Przykładowo powiększył się katalog czynów niedozwolonych, m.in. tych, za które mogą być ukarane jednostki certyfikujące. Ponadto wzrosła wysokość niektórych kar, np. kara pieniężna za używanie nazwy zarejestrowanej niezgodnie ze specyfikacją produktu lub z naruszeniem zakresu ochrony wzrosła z 10-krotność do 20-krotności przeciętnego wynagrodzenia. Absolutną nowością są przepisy pozwalające ministrowi regulować podaż produktów zarejestrowanych jako ChNP, ChOG lub GTS na danym obszarze, a także regulować wykaz grup producentów wytwarzających produkty, których nazwy zostały wpisane do rejestru unijnego. Jak zatem wygląda system ochrony żywności regionalnej i tradycyjnej po zmianach – opisujemy w naszym poradniku. ©℗
Joanna Pieńczykowska
Teraz wszystko w jednej ustawie
W życie weszły właśnie nowe przepisy, które kompleksowo regulują zasady rejestracji i ochrony nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności, a także produktów tradycyjnych. Obejmują one swoim zakresem nie tylko produkty rolne i środki spożywcze, lecz także wina i napoje spirytusowe
Produkty, których nazwa jest zarejestrowana jako chroniona nazwa pochodzenia (ChNP), chronione oznaczenie geograficzne (ChOG) lub gwarantowana tradycyjna specjalność (GTS), przykuwają uwagę konsumentów, którzy poszukują na półkach sklepowych żywności wyjątkowej zarówno pod względem smaku, jak i jakości. Do tej pory producenci stosujący te specjalne oznaczenia, chcąc funkcjonować zgodnie z prawem, stawali przed niemałym wyzwaniem. Musieli bowiem skutecznie się odnajdywać w gąszczu przepisów unijnych i krajowych. To ma się zmienić za sprawą ustawy z 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych (Dz.U. 2023 r. poz. 588; dalej: nowa ustawa), która weszła w życie 28 kwietnia 2023 r. Ten nowy akt prawny ma na celu z jednej strony wykonanie prawa Unii Europejskiej, a z drugiej – stworzenie jednolitej regulacji dotyczącej oznaczeń geograficznych obejmującej trzy sektory: produkty rolne i środki spożywcze, napoje spirytusowe i wina.