Zapach knura w przepisach
Gorącym tematem jest możliwość wprowadzenia zakazu chirurgicznej kastracji bez znieczulenia samców świń
Zapach, który może się pojawiać podczas podgrzewania w celach kulinarnych mięsa pochodzącego z niekastrowanych samców świń, przeszkadza co wrażliwszym konsumentom. Trzy najważniejsze stosowane obecnie metody w UE zapobiegania tej woni w wieprzowinie to wczesny ubój, usuwanie jąder (chirurgiczna kastracja) i specjalne szczepienie. Kastracja, szczególnie gdy jest wykonywana bez znieczulenia – a robi się to do siódmego dnia życia prosięcia – wywołuje coraz powszechniejszy sprzeciw społeczny.
Jak czytamy w przyjętym przez UE programie prac dotyczących działań Unii w zakresie metod alternatywnych dla chirurgicznej kastracji świń, taka kastracja stanowi problem w kontekście dobrostanu zwierząt. W art. 13 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej uznano, że zwierzęta są istotami zdolnymi do odczuwania i że przy formułowaniu i wykonywaniu między innymi polityki rolnej i polityki rynku wewnętrznego Unii należy w pełni uwzględniać wymagania w zakresie ich dobrostanu. Ze sporządzonej na wniosek KE opinii panelu ds. zdrowia i warunków hodowli zwierząt Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wynika, że chirurgiczna kastracja świń jest bolesna w każdym wieku, a alternatywą może być szczepienie lub kastracja chirurgiczna, ale zawsze w znieczuleniu. Unia inwestuje w badania dotyczące m.in.: metod alternatywnych dla chirurgicznej kastracji świń (np. hodowla niekastrowanych samców, szczepionki, metody chemiczne), akceptacji przez konsumentów w UE i państwach trzecich wieprzowiny i produktów mięsnych uzyskanych z samców świń, których nie poddano kastracji chirurgicznej, i określenia różnic pomiędzy państwami członkowskimi w zakresie akceptacji przez konsumentów wieprzowiny i produktów mięsnych uzyskanych z samców świń, których nie poddano kastracji chirurgicznej. Wyniki tych badań mogą spowodować konieczność ponownego rozważenia odpowiedniego prawodawstwa unijnego, aby zapewnić sprawne funkcjonowanie rynku wewnętrznego.