DYREKTYWA RADY
z dnia 21 grudnia 1982 r.
w sprawie zgłaszania chorób zwierząt we Wspólnocie
(82/894/EWG)
(DUUEL. z 1989 r., Nr 61, poz. 48; DUUEC. z 1994 r., Nr 241, poz. 1; DUUEL. z 1998 r., Nr 4, poz. 63; DUUEL. z 2003 r., Nr 122, poz. 36;ostatnia zmiana: DUUEL. z 2004 r., Nr 67, poz. 27)
RADA WSPÓLNOT EUROPEJSKICH,
uwzględniając Traktat ustanawiający Europejską Wspólnotę Gospodarczą, w szczególności jego art. 43 i 100,
uwzględniając wniosek Komisji,
uwzględniając opinię Zgromadzenia (1),
uwzględniając opinię Komitetu Ekonomiczno-Społecznego (2),
a także mając na uwadze, co następuje:
Wspólnota uchwaliła rozporządzenia dotyczące wymagań zdrowotnych dotyczących handlu wewnątrzwspólnotowego bydłem i trzodą chlewną, świeżym mięsem, świeżym mięsem drobiowym i produktami mięsnymi;
pojawienie się lub obecność niektórych zakaźnych chorób zwierząt stanowi ryzyko dla inwentarza wspólnotowego, zwłaszcza ze względu na ich rozprzestrzenianie się w wyniku handlu wewnątrzwspólnotowego; szybkie i dokładne informacje są istotne w przypadku zastosowania różnych środków ochronnych przewidzianych w rozporządzeniach wspólnotowych;
każde Państwo Członkowskie ma zgłaszać każdemu innemu Państwu Członkowskiemu i Komisji ogniska i zanik niektórych chorób zwierząt na swoim terytorium, zgodnie z art. 9 dyrektywy Rady 64/432/EWG z dnia 26 czerwca 1964 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy bydłem i trzodą chlewną (3), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady 80/1274/EWG (4); art. 11 dyrektywy Rady 71/118/EWG z dnia 15 lutego 1971 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel świeżym mięsem drobiowym (5), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady 80/216/EWG (6); art. 7 dyrektywy Rady 72/461/EWG z dnia 12 grudnia 1972 r. w sprawie problemów zdrowotnych wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy świeżym mięsem (7), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady 80/1099/EWG (8) oraz art. 7 dyrektywy Rady 80/215/EWG z dnia 22 stycznia 1980 r. w sprawie problemów zdrowotnych zwierząt wpływających na handel wewnątrzwspólnotowy produktami mięsnymi (9), ostatnio zmienionej dyrektywą Rady 80/1100/EWG (10);
należy określić metodę zgłaszania chorób oraz choroby, które mają być zgłaszane; w szczególności powinien mieć miejsce okresowy przegląd sytuacji w każdym Państwie Członkowskim;
w świetle nabytego doświadczenia w wyniku wspomnianego zgłaszania dostosowanie do wymagań technicznych będzie zgodne z procedurą ustanawiającą ścisłą współpracę między Państwami Członkowskimi a Komisją,
PRZYJMUJE NINIEJSZĄ DYREKTYWĘ:
Artykuł 1
1. Niniejsza dyrektywa dotyczy zgłaszania:
– ognisk którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku I,
– zniesienia – po zwalczeniu ostatniego ogniska choroby – ograniczeń wprowadzonych wskutek wystąpienia ogniska którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku I.
2. Niniejszą dyrektywę stosuje się bez uszczerbku dla szczególnych przepisów dotyczących informacji w zakresie harmonizacji środków zwalczania i/lub profilaktyki chorób zwierząt.
Artykuł 2
Do celów niniejszej dyrektywy:
a) „gospodarstwo” oznacza zakład (rolniczy lub inny) położony na terytorium Państwa Członkowskiego, w którym zwierzęta są hodowane lub trzymane;
b) „przypadek zachorowania” oznacza urzędowe potwierdzenie, u zwierzęcia lub w tuszy, którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku I;
c) „ognisko” oznacza gospodarstwo lub miejsce położone na terytorium Wspólnoty, w którym gromadzone są zwierzęta i w którym urzędowo potwierdzono jeden lub więcej przypadków zachorowania;
d) „ognisko pierwotne” oznacza ognisko niepowiązane epizootiologicznie z poprzednim ogniskiem w tym samym regionie Państwa Członkowskiego, zgodnie z definicją w art. 2 dyrektywy 64/432/EWG, lub pierwsze ognisko w innym regionie tego samego Państwa Członkowskiego.
Artykuł 3
1. Każde Państwo Członkowskie zgłasza bezpośrednio Komisji i pozostałym Państwom Członkowskim w ciągu 24 godzin:
– ognisko pierwotne którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku. I, która została potwierdzona na jego terytorium,
– zniesienie – po zwalczeniu ostatniego ogniska choroby – ograniczeń wprowadzonych na jego terytorium wskutek wystąpienia ogniska którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku I.
2. Zgłoszenia określone w ust. 1 zawierają informacje opisane w załączniku II i są przekazywane teleksem.
3. W przypadku klasycznego pomoru świń za wystarczającą uznaje się informację dostarczoną zgodnie z dyrektywą Rady 80/217/EWG z dnia 22 stycznia 1980 r. wprowadzającą wspólnotowe środki zwalczania klasycznego pomoru świń (11), ostatnio zmienioną dyrektywą 80/1274/EWG (12).
Artykuł 4
1. Bez uszczerbku dla przepisów określonych w art. 1 ust. 2, każde Państwo Członkowskie zgłasza bezpośrednio Komisji, przynajmniej pierwszego roboczego dnia każdego tygodnia, wtórne ogniska którejkolwiek choroby wymienionej w załączniku I, które zostały potwierdzone na jego terytorium.
Wspomniane zgłoszenie obejmuje tydzień kończący się o północy w niedzielę poprzedzającą to zgłoszenie.
Komisja sporządza zestawienia różnych informacji, które przekazuje do głównej siedziby władz weterynaryjnych w każdym Państwie Członkowskim.
2. Nieotrzymanie informacji przez Komisję zostaje uznane za równoznaczne z brakiem wystąpienia wtórnych ognisk w okresie określonym w ust. 1 akapit drugi.
3. Zgłoszenie określone w ust. 1 zawiera informacje opisane w załączniku II i jest przekazywane teleksem.
Artykuł 5
1. Skodyfikowaną formę, w której mają być przekazywane informacje znajdujące się w załączniku II ustanawia się zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6, przed datą wykonania niniejszej dyrektywy.
2. Zgodnie z procedurą ustanowioną w art. 6 może zostać podjęta decyzja o:
– uzupełnieniu lub zmianie załączników,
– tymczasowej zmianie, bez względu na przepisy art. 4, zakresu, przedmiotu i częstotliwości zgłaszanych informacji, w zależności od danej choroby i jej szczególnego rozwoju epizootiologicznego.
Artykuł 6
1. Komisję wspomaga Stały Komitet ds. Łańcucha Pokarmowego i Zdrowia Zwierząt ustanowiony na mocy art. 58 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 (13).
2. W przypadku odniesienia do niniejszego artykułu stosuje się art. 5 i 7 decyzji 1999/468/WE (14).
Okres ustanowiony w art. 5 ust. 6 decyzji 1999/468/WE ustala się na trzy miesiące.
3. Komitet uchwala swój regulamin wewnętrzny.
Artykuł 7
Państwa Członkowskie wprowadzą w życie, najpóźniej do dnia 1 stycznia 1984 r., przepisy ustawowe, wykonawcze i administracyjne niezbędne do wykonania niniejszej dyrektywy. Niezwłocznie poinformują o tym Komisję.
Artykuł 8
Niniejsza dyrektywa skierowana jest do Państw Członkowskich.
Sporządzono w Brukseli, dnia 21 grudnia 1982 r.
(1) Opinia wydana dnia 12/13 kwietnia 1982 r. (dotychczas nieopublikowana w Dzienniku Urzędowym).
(2) Dz.U. C 112 z 3.5.1982, str. 4.
(3) Dz.U. 121 z 29.7.1964, str. 1977/64.
(4) Dz.U. L 375 z 31.12.1980, str. 75.
(5) Dz.U. L 55 z 8.3.1971, str. 23.
(6) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 8.
(7) Dz.U. L 302 z 31.12.1972, str. 24.
(8) Dz.U. L 325 z 1.12.1980, str. 14.
(9) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 4.
(10) Dz.U. L 325 z 1.12.1980, str. 16.
(11) Dz.U. L 47 z 21.2.1980, str. 11.
(12) Dz.U. L 375 z 31.12.1980, str. 75.
ZAŁĄCZNIK I
Choroby podlegające zgłoszeniu [1]
Afrykański pomór koni
Afrykański pomór świń
Ptasia grypa (dawny pomór drobiu)
Choroba niebieskiego języka
Gąbczasta encefalopatia bydła
Klasyczny pomór świń
Zaraza płucna bydła
Zaraza stadnicza
Zapalenie mózgu i rdzenia koni (wszystkich typów, włączając wenezuelskie zapalenie mózgu i rdzenia koni)
Niedokrwistość zakaźna koni
Pryszczyca
Nosacizna
Zakaźna martwica układu krwiotwórczego ryb łososiowatych
Niedokrwistość zakaźna ryb łososiowatych
Guzowata choroba skóry bydła
Rzekomy pomór drobiu (choroba Newcastle)
Pomór małych przeżuwaczy
Enterowirusowe zapalenie mózgu i rdzenia u świń (dawna choroba cieszyńska)
Gorączka doliny Rift
Księgosusz (pomór bydła)
Ospa owiec i kóz
Mały chrząszcz ulowy (Aethina tumida)
Choroba pęcherzykowa świń
Roztocze Tropilaelaps
Pęcherzykowe zapalenie jamy ustnej
Wirusowa posocznica krwiotoczna ryb łososiowatych
ZAŁĄCZNIK II
Informacje podawane w zgłoszeniu wymaganym na mocy art. 3 i 4 w odniesieniu do pierwotnych i wtórnych ognisk chorób wymienionych w załączniku I [2]
1. Data wysyłki.
2. Czas wysyłki.
3. Kraj pochodzenia.
4. Nazwa choroby i typ wirusa, w stosownych przypadkach.
5. Numer seryjny ogniska choroby.
6. Typ ogniska choroby.
7. Numer referencyjny ogniska związanego z przedmiotowym ogniskiem choroby.
8. Region i geograficzna lokalizacja gospodarstwa.
9. Inny region objęty ograniczeniami.
10. Data potwierdzenia.
11. Data podejrzenia.
12. Data stwierdzenia pierwszej infekcji.
13. Pochodzenie choroby.
14. Podjęte środki kontrolne.
15. Liczba podejrzanych zwierząt w gospodarstwie a) bydło, b) trzoda chlewna, c) owce, d) kozy, e) drób, f) zwierzęta z rodziny koniowatych, g) ryby, h) gatunki zwierzyny łownej, i) w przypadku chorób pszczół musi zostać podana liczba podejrzanych uli.
16. Liczba zwierząt w gospodarstwie z klinicznymi objawami choroby a) bydło, b) trzoda chlewna, c) owce, d) kozy, e) drób, f) zwierzęta z rodziny koniowatych, g) ryby, h) gatunki zwierzyny łownej, i) w przypadku chorób pszczół musi zostać podana liczba uli z klinicznymi objawami choroby.
17. Liczba przypadków zgonu zwierząt w gospodarstwie a) bydło, b) trzoda chlewna, c) owce, d) kozy, e) drób, f) zwierzęta z rodziny koniowatych, g) ryby, h) gatunki zwierzyny łownej.
18. Liczba zwierząt gospodarskich poddanych ubojowi a) bydło, b) trzoda chlewna, c) owce, d) kozy, e) drób, f) zwierzęta z rodziny koniowatych, g) ryby, h) gatunki zwierzyny łownej.
19. Liczba zniszczonych tusz a) bydło, b) trzoda chlewna, c) owce, d) kozy, e) drób, f) zwierzęta z rodziny koniowatych, g) ryby, h) gatunki zwierzyny łownej, i) w przypadku chorób pszczół musi zostać podana liczba zniszczonych uli.
20. (Przewidywana) data zakończenia uboju.
21. (Przewidywana) data zakończenia niszczenia.
Informacje dodatkowe w przypadku pomoru świń:
1. Odległość od najbliższej chlewni.
2. Liczba i typ (hodowla, tucz i prosięta (1)) trzody chlewnej w zakażonym gospodarstwie.
3. Liczba i typ (hodowla, tucz i prosięta (1)) trzody chlewnej z klinicznymi objawami choroby w gospodarstwie.
4. Sposób diagnozowania.
5. Jeżeli choroba występuje poza gospodarstwem to czy potwierdzenie ogniska choroby miał
o miejsce w rzeźni czy w środkach transportu.
6. Potwierdzenie przypadków pierwotnych (2) u dzikich świń.
W przypadku chorób ryb:
Zakażenia zakaźną martwicą układu krwiotwórczego ryb łososiowatych, zakaźną niedokrwistością i wirusową posocznicą krwotoczną ryb łososiowatych, w przypadku ich potwierdzenia w gospodarstwach lub strefach zatwierdzonych jako wolne od przedmiotowych chorób, muszą one zostać zgłoszone jako ogniska pierwotne. W polu przeznaczonym na informacje dodatkowe wpisuje się nazwę i opis zatwierdzonego gospodarstwa lub strefy.
|
(1) Zwierzęta średnio poniżej trzeciego miesiąca życia.
(2) Przypadek pierwotny u dzikich świń oznacza przypadki mające miejsce na obszarach wolnych od choroby, tzn. poza obszarem objętym ograniczeniami w odniesieniu do klasycznego pomoru dzikich świń.
[1] Załącznik I w brzmieniu ustalonym przez art. 1 decyzji Komisji z dnia 1 marca 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 82/894/EWG w sprawie zgłaszania chorób zwierząt we Wspólnocie poprzez włączenie niektórych chorób koni i niektórych chorób pszczół do wykazu chorób wymagających zgłaszania (Dz.Urz.UE L 67 z 05.03.2004, str. 27). Zmiana weszła w życie 1 marca 2004 r. i ma zastosowanie od 25 marca 2004 r.
[2] Załącznik II w brzmieniu ustalonym przez art. 1 decyzji Komisji z dnia 1 marca 2004 r. zmieniającej dyrektywę Rady 82/894/EWG w sprawie zgłaszania chorób zwierząt we Wspólnocie poprzez włączenie niektórych chorób koni i niektórych chorób pszczół do wykazu chorób wymagających zgłaszania (Dz.Urz.UE L 67 z 05.03.2004, str. 27). Zmiana weszła w życie 1 marca 2004 r. i ma zastosowanie od 25 marca 2004 r.
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00