Orzeczenie
Wyrok WSA w Lublinie z dnia 21 marca 2023 r., sygn. III SA/Lu 605/22
Celne prawo
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jadwiga Pastusiak (sprawozdawca) Sędziowie Sędzia WSA Anna Strzelec Sędzia WSA Iwona Tchórzewska po rozpoznaniu w dniu 21 marca 2023 r. na posiedzeniu niejawnym w trybie uproszczonym sprawy ze skargi M. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w D. na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w Lublinie z dnia 30 września 2022 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji towaru oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia 30 września 2022 r. nr [...] Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w Lublinie, po rozpatrzeniu odwołania M. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w D. (dalej jako "skarżąca" lub "spółka") utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej (dalej jako "organ I instancji") z dnia 10 czerwca 2022 r. nr [...] w przedmiocie klasyfikacji towaru.
Zaskarżona decyzja wydana została w następującym stanie sprawy.
W dniu 27 września 2019 r., P. S.A., działając z upoważnienia skarżącej zgłosiła w Oddziale Celnym w Koroszczynie do procedury dopuszczenia do obrotu sprowadzony z Rosji towar zadeklarowany jako drożdże nieaktywne przeznaczone na pasze. Towar zaklasyfikowano do kodu Taric 2102 20 19 10 obejmującego: - Drożdże nieaktywne; pozostałe mikroorganizmy jednokomórkowe, martwe, - - Drożdże nieaktywne,- - - - Pozostałe,- - - - - - - Przeznaczone na pasze, ze stawką celną "erga omnes" 5,1%.
W tym samym dniu dokonano poboru próbek towaru oraz sporządzono protokół pobrania próbek towaru. Próbki zostały przesłane do badania do Centralnego Laboratorium Celno-Skarbowego Mazowieckiego Urzędu Celno-Skarbowego w Warszawie (dalej jako "Centralne Laboratorium", "Laboratorium Celne" lub "Laboratorium") w celu ustalenia prawidłowej klasyfikacji taryfowej towaru. W sprawozdaniu z dnia 24 października 2019 r., nr [...], przesłanym przez laboratorium, przedstawione zostały wyniki badań pobranych próbek towaru, z których wynika, że w próbkach tych nie stwierdzono obecności drożdży.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right