Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 9 marca 2023 r., sygn. I SA/Gl 1194/22

Podatek od towarów i usług

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Borys Marasek (spr.), Sędzia WSA Dorota Kozłowska, Asesor WSA Piotr Pyszny, Protokolant st. sekretarz sądowy Arkadiusz Kmiotek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 marca 2023 r. sprawy ze skargi K. Sp. z o.o. w C. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 26 lipca 2022 r. nr 0110-KSI1-1.441.13.2022.3.RS UNP: 1719010 w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 26 lipca 2022 r., znak: 0110-KSI1-1.441.13.2022.3.RS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: DKIS, organ), działając na podstawie art. 13 § 2a pkt 3, art. 233 § 1 pkt. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1540, dalej: o.p.) oraz art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 685, dalej: u.p.t.u.), po rozpoznaniu odwołania K. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej: spółka, strona, skarżąca, wnioskodawca) od decyzji z dnia 28 kwietnia 2022 r. znak 0115-KDST2-1.440.20.2022.2.MR w sprawie wiążącej informacji stawkowej (dalej: WIS) dla towaru "Baton [...]", utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.

Przedmiotowe decyzje zostały wydane w następującym stanie faktycznym i prawnym.

W dniu 1 lutego 2022 r., wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 marca 2022 r. o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru "Baton [...]" według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania dostawy towarów podatkiem od towarów i usług.

W treści wniosku wnioskodawca zawarł następujące informacje nt. produktu: Baton [...] o następującym składzie: [...] czekolada (5,2%) [...].

Produkt powstaje w wyniku przetworzenia głównie głównie orzeszków ziemnych, zbóż oraz owoców, z wykorzystaniem procesu obróbki termicznej. Zawiera niewielką ilość czekolady. Nie jest wyrobem czekoladowym. Nie zawiera alkoholu. Do jego produkcji nie jest używany cukier.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00