Orzeczenie
Wyrok WSA w Gliwicach z dnia 9 marca 2023 r., sygn. I SA/Gl 1194/22
Podatek od towarów i usług
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Borys Marasek (spr.), Sędzia WSA Dorota Kozłowska, Asesor WSA Piotr Pyszny, Protokolant st. sekretarz sądowy Arkadiusz Kmiotek, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 9 marca 2023 r. sprawy ze skargi K. Sp. z o.o. w C. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 26 lipca 2022 r. nr 0110-KSI1-1.441.13.2022.3.RS UNP: 1719010 w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę.
Uzasadnienie
Decyzją z dnia 26 lipca 2022 r., znak: 0110-KSI1-1.441.13.2022.3.RS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej (dalej: DKIS, organ), działając na podstawie art. 13 § 2a pkt 3, art. 233 § 1 pkt. 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 1540, dalej: o.p.) oraz art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 685, dalej: u.p.t.u.), po rozpoznaniu odwołania K. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej: spółka, strona, skarżąca, wnioskodawca) od decyzji z dnia 28 kwietnia 2022 r. znak 0115-KDST2-1.440.20.2022.2.MR w sprawie wiążącej informacji stawkowej (dalej: WIS) dla towaru "Baton [...]", utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.
Przedmiotowe decyzje zostały wydane w następującym stanie faktycznym i prawnym.
W dniu 1 lutego 2022 r., wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 14 marca 2022 r. o wydanie wiążącej informacji stawkowej w zakresie sklasyfikowania towaru "Baton [...]" według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby opodatkowania dostawy towarów podatkiem od towarów i usług.
W treści wniosku wnioskodawca zawarł następujące informacje nt. produktu: Baton [...] o następującym składzie: [...] czekolada (5,2%) [...].
Produkt powstaje w wyniku przetworzenia głównie głównie orzeszków ziemnych, zbóż oraz owoców, z wykorzystaniem procesu obróbki termicznej. Zawiera niewielką ilość czekolady. Nie jest wyrobem czekoladowym. Nie zawiera alkoholu. Do jego produkcji nie jest używany cukier.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right