Orzeczenie
Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 16 grudnia 2022 r., sygn. I SA/Po 403/22
Podatek od towarów i usług
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Katarzyna Wolna - Kubicka Sędziowie Sędzia WSA Karol Pawlicki (spr.) As. sąd WSA Robert Talaga Protokolant: starszy sekretarz sądowy Agata Pasternak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 grudnia 2022 r. sprawy ze skargi [...] na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę
Uzasadnienie
Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, po rozpatrzeniu wniosku C. O., w wiążącej informacji stawkowej z dnia 4 stycznia 2022 r. sklasyfikował towar "Wafelek z kremem herbatnikowym i masą karmelową, oblany czekoladą mleczną, z karmelizowaną posypką cukrowo-orzechową w kształcie kuli", do działu 18 Nomenklatury scalonej oraz określił stawkę podatku VAT w wysokości 23%. Jako podstawę prawną organ wskazał art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 ze zm. - dalej: "O.p.") oraz art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 685 ze zm. - dalej: "u.p.t.u.").
W uzasadnieniu organ wyjaśnił, że we wniosku z 27 października 2021 r. Spółka przedstawiła następujący skład towaru:
1. Czekolada mleczna 23,8 % (Sucha masa kakaowa minimum 33,4 % ± 1,5; S. beztłuszczowa masa kakaowa 7,2 % ± 0,5).
2. Tłuszcz roślinny (Shea, palmowy) 15,9 %.
3. Mąka pszenna 12,8 %.
4. Karmelizowana posypką cukrowo-orzechową 9,8 %.
5. Serwatka w proszku 9,6 %.
6. Cukier 9,3 %.
7. Masa karmelowa 8,4 %.
8. Mleko w proszku odtłuszczone 6,8 %.
9. Mączka herbatnikowa 1,5 %.
10. Skrobia (ziemniaczana) 1,4 %.
11. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,25 %.
12. Lecytyna sojowa 0,25 %.
13. Węglany sodu i amonu: 0,07 %, w tym:
13.1. Wodorowęglan sodu 0,05 %.
13.2. Wodorowęglan amonu 0,02 %.
14. Beta-karoten 0,04 %.
15. Aromat 0,04 %.
16. Sól 0,02%.
17. Orzechy laskowe 0,02 %.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right