Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Poznaniu z dnia 16 grudnia 2022 r., sygn. I SA/Po 403/22

Podatek od towarów i usług

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Poznaniu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Katarzyna Wolna - Kubicka Sędziowie Sędzia WSA Karol Pawlicki (spr.) As. sąd WSA Robert Talaga Protokolant: starszy sekretarz sądowy Agata Pasternak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 grudnia 2022 r. sprawy ze skargi [...] na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia [...] nr [...] w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej oddala skargę

Uzasadnienie

Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, po rozpatrzeniu wniosku C. O., w wiążącej informacji stawkowej z dnia 4 stycznia 2022 r. sklasyfikował towar "Wafelek z kremem herbatnikowym i masą karmelową, oblany czekoladą mleczną, z karmelizowaną posypką cukrowo-orzechową w kształcie kuli", do działu 18 Nomenklatury scalonej oraz określił stawkę podatku VAT w wysokości 23%. Jako podstawę prawną organ wskazał art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 1540 ze zm. - dalej: "O.p.") oraz art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (t.j. Dz. U. z 2021 r., poz. 685 ze zm. - dalej: "u.p.t.u.").

W uzasadnieniu organ wyjaśnił, że we wniosku z 27 października 2021 r. Spółka przedstawiła następujący skład towaru:

1. Czekolada mleczna 23,8 % (Sucha masa kakaowa minimum 33,4 % ± 1,5; S. beztłuszczowa masa kakaowa 7,2 % ± 0,5).

2. Tłuszcz roślinny (Shea, palmowy) 15,9 %.

3. Mąka pszenna 12,8 %.

4. Karmelizowana posypką cukrowo-orzechową 9,8 %.

5. Serwatka w proszku 9,6 %.

6. Cukier 9,3 %.

7. Masa karmelowa 8,4 %.

8. Mleko w proszku odtłuszczone 6,8 %.

9. Mączka herbatnikowa 1,5 %.

10. Skrobia (ziemniaczana) 1,4 %.

11. Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 0,25 %.

12. Lecytyna sojowa 0,25 %.

13. Węglany sodu i amonu: 0,07 %, w tym:

13.1. Wodorowęglan sodu 0,05 %.

13.2. Wodorowęglan amonu 0,02 %.

14. Beta-karoten 0,04 %.

15. Aromat 0,04 %.

16. Sól 0,02%.

17. Orzechy laskowe 0,02 %.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00