Wyrok WSA w Warszawie z dnia 16 września 2020 r., sygn. VI SA/Wa 88/20
Inne
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Henryka Lewandowska-Kuraszkiewicz (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Agnieszka Łąpieś-Rosińska Sędzia WSA Grzegorz Nowecki Protokolant sekr. sąd. Agnieszka Dzięcioł po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 16 września 2020 r. sprawy ze skargi "(...)" S.A. z siedzibą w "(...)" na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia "(...)" listopada 2019 r. nr "(...)"w przedmiocie zakazu wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego oddala skargę
Uzasadnienie
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych decyzją z [...] listopada 2019 r. nr [...] po rozpatrzeniu odwołania "[...]" S.A. z siedzibą w [...] (dalej: strona, spółka, zainteresowana) od decyzji [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej: [...]WIJHARS) z [...] czerwca 2019 r., znak: [...], zakazującej spółce wprowadzenia do obrotu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego, tj.: 85,50 hl - 11.400 sztuk butelek a'750 ml produktu o nazwie opisowej "[...]" i nazwie handlowej "[...] czerwone półsłodkie", oznakowanego nr partii produkcyjnej [...], oferowanego do sprzedaży na rynek krajowy w cenie 6,49 zł/szt. brutto, utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.
W podstawie powołał art. 138 § pkt 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. - Kodeks postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2018 r., poz. 2096, z późn. zm.; dalej: k.p.a.), art. 21, art. 29 ust. 1 pkt 1, ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2018 r., poz. 2164, z późn. zm.; dalej: u.j.h.a.r.s.) w zw. z art. 4 ust. 1 u.j.h.a.r.s., art. 7 ust. 1 lit. a) rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. Urz. L 304 z dnia 22.11.2011, s.18, z późn. zm.; dalej: rozporządzenie 1169/2011); art. 17 ust. 1 i 2 rozporządzenia nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwie Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. UE L 31 z 01.02.2002, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, z późn. zm.; dalej: rozporządzenie 178/2002); art. 5 ust. 1 ustawy z dnia 23 sierpnia 2007 r. o przeciwdziałaniu nieuczciwym praktykom rynkowym (Dz. U. 2017, poz. 2070), art. 3 pkt 1-2 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2018 r., poz. 1159, z późn. zm.; dalej: ustawa winiarska); pkt 1 części II załącznika VII i pkt 2 i 3 części II B załącznika VIII do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiającego wspólną organizację rynków produktów rolnych oraz uchylające rozporządzenia Rady (EWG) nr 922/72, (EWG) nr 234/79, (WE) nr 1037/2001 i (WE) nr 1234/2007 (Dz. Urz. UE. L Nr 347, str. 671, z późn. zm.; dalej: rozporządzenie 1308/2013).