Wyrok WSA w Warszawie z dnia 28 lipca 2020 r., sygn. V SA/Wa 2330/19
Podatek akcyzowy
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA - Jarosław Stopczyński (spr.), Sędzia WSA - Bożena Zwolenik, Sędzia WSA - Beata Blankiewicz-Wóltańska, Protokolant spec. - Anna Szaruch, po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 28 lipca 2020 r. sprawy ze skargi [...] Sp. z o.o. w [...] na decyzję Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w [...] z dnia [...] października 2019 r. nr [...] w przedmiocie odmowy stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego w [...] z dnia [...] czerwca 2019 r. 2) zasądza od Dyrektora Izby Administracji Skarbowej w [...] na rzecz [...] Sp. z o.o. w [...] kwotę 659 zł (słownie: sześćset pięćdziesiąt dziewięć złotych) tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.
Uzasadnienie
Decyzją Dyrektor Izby Administracji Skarbowej w W. (dalej: "DIAS", "organ odwoławczy") z dnia [...] października 2019 r. nr [...] utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Skarbowego w C. (dalej: "NUS", "organ I instancji") z dnia [...] czerwca 2019 r. nr [...], którą odmówiono stwierdzenia nadpłaty w podatku akcyzowym od piwa za miesiąc styczeń 2009 r. w wysokości wynikającej ze złożonego wniosku tj. [...] zł.
Zaskarżona przez B [...] sp. z o.o. z siedzibą w D. [...] (dalej: "Skarżąca", "Strona") decyzja zapadła w następującym stanie faktycznym.
Pismem z dnia [...] grudnia 2012 r. Strona zwróciła się do Naczelnika Urzędu Celnego w C. z wnioskiem o stwierdzenie oraz zwrot nadpłaty w podatku akcyzowym od piwa za miesiące od maja 2007 r. do lutego 2009 r. w łącznej kwocie [...] zł. W rezultacie Skarżąca skorygowała również pierwotnie złożone deklaracje dla podatku akcyzowego od piwa za ww. okres poprzez wykazanie w nich obniżonej podstawy opodatkowania w przypadku tzw. "piw dosładzanych". W uzasadnieniu złożonego wniosku Spółka wyjaśniła, że rozliczając akcyzę od piwa zawyżyła podstawę opodatkowania w odniesieniu do tzw. "piw dosładzanych", przy produkcji których już po zakończeniu procesu fermentacji dodawane były substancje słodzące. W ocenie Skarżącej, wynikająca z przepisów akcyzowych podstawa opodatkowania dla piwa, tj. ekstrakt brzeczki podstawowej obejmuje jedynie te substancje, które znajdowały się w brzeczce do momentu zakończenia jej fermentacji. Dlatego też fakt ,dosładzania" piwa już przefermentowanego nie powinien powodować wzrostu akcyzy.