Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 10 kwietnia 2019 r., sygn. VI SA/Wa 2219/18

Działalność gospodarcza

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Aneta Lemiesz Sędziowie Sędzia WSA Małgorzata Grzelak (spr.) Sędzia WSA Danuta Szydłowska Protokolant st. sekr. sąd. Eliza Mroczek po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 10 kwietnia 2019 r. sprawy ze skargi P. R. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2018 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej oddala skargę

Uzasadnienie

P. R. prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą: [...] P.R., ul. [...], lok. [...],[...] (skarżący) wniósł do tutejszego Sądu skargę na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno- Spożywczych (GIHJARS) z [...] października 2018 r., utrzymującą w mocy decyzję [...] Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (WIJHARS) z [...] czerwca 2018r.wymierzającą skarżącemu P. R. karę pieniężną w wysokości 1.500 zł za wprowadzenie do obrotu zafałszowanej partii artykułu rolno-spożywczego o nazwie:

"[...]", a'1 kg wyprodukowanej w dniu 18 maja 2016 r., w ilości 5 kg (5 opakowań jednostkowych a'1 kg), oznakowanej datą minimalnej trwałości: "Najlepiej spożyć przed końcem: 05/2018" i numerem partii: "Nr partii: [...]" o wartości brutto 245,40 zł.

Powyższa decyzja została wydana na podstawie art. 138 § 1 pkt 1 Kodeksu postępowania administracyjnego (Dz. U. z 2017 r., poz. 1257, ze zm., dalej kpa), art. 21 i art. 40a ust. 1 pkt 4, art. 4 ust. 1, art. 3 pkt 5 i 10 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2017 r., poz. 2212, ze zm., dalej: ustawa o jakości ), art. 7 ust. 1 lit. a, art. 9 ust. 1 lit. j i h, art. 17 ust. 1, art. 18 ust. 1, art. 26 26 ust. 2 lit. a rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz.U. L304 z 22.11.2011, str. 18, ze zm, dalej: rozporządzenie UE ), § 17 ust, 1 oraz § 2 pkt 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 30 listopada 2006 r. w sprawie legalnych jednostek miar (Dz. U. z 2016 r., nr 225, poz,1638 ze zm., dalej: "rozporządzenie w sprawie legalnych jednostek miar"), art, 8 ust. 1, art. 16 i art. 17 ust. 1 rozporządzenia (WE) Nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz.WE L 31 z 01.02.2002, str. I, z późn. zm.; Dz. Urz. Polskie wydanie specjalne, rozdz. 15, t. 6, str. 463, ze zm., dalej: "rozporządzenie (WE) 178/2002")

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00