Wyrok WSA w Lublinie z dnia 9 lutego 2017 r., sygn. III SA/Lu 877/16
Celne prawo
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia NSA Marek Zalewski, Sędziowie Sędzia WSA Robert Hałabis, Sędzia WSA Ewa Ibrom (sprawozdawca), Protokolant Referent stażysta Michał Białowski, po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 9 lutego 2017 r. sprawy ze skargi Z.T. "K." Spółki Akcyjnej z siedzibą w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] maja 2016 r. nr [...] w przedmiocie zmiany nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] maja 2016 r. nr [...] Dyrektor Izby Celnej (dalej: "organ I instancji" lub "organ odwoławczy") utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego (dalej: "organ I instancji") z dnia [...] lutego 2016 r. nr [...] w przedmiocie zmiany nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym SAD nr [...] z dnia [...] lutego 2013 r., w którym przedstawiciel [...] Spółki Akcyjnej z siedzibą w K. (dalej: "skarżąca") zgłosił do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu olej słonecznikowy pochodzący Ukrainy i zadeklarował, że jest to olej jadalny, przeznaczony wyłącznie do celów spożywczych, wpisując w piątej części pola 33 dokumentu SAD kody krajowe: K080 i V010.
Zgłoszenie celne zostało przyjęte przez organ celny, co z mocy prawa spowodowało objęcie towaru wnioskowaną procedurą celną.
W wyniku postimportowej kontroli zgłoszeń celnych przeprowadzonej w siedzibie spółki przez Naczelnika Urzędu Celnego w B. stwierdzono nieprawidłowości w zakresie zastosowanego kodu krajowego V010, wskazującego że importowany olej jest olejem jadalnym, w sytuacji gdy z załączonych do zgłoszenia celnego świadectw jakości wystawionych przez producenta wynikało, że udział benzo(a)pirenu w oleju przekraczał najwyższy dopuszczalny poziom i wynosił 6 µg/kg.
Wyniki kontroli przedstawiono w protokole kontroli nr [...] z dnia [...] września 2015 r., do którego załączono pismo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w B. nr [...] z dnia [...] czerwca 2015 r., z którego wynika, że zawartość benzo(a)pirenu w olejach i tłuszczach powyżej najwyższego dopuszczalnego poziomu wynoszącego 2 µg/kg nie jest akceptowalna dla środka spożywczego, możliwego do spożycia przez ludzi.