Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Lublinie z dnia 2 lutego 2017 r., sygn. III SA/Lu 886/16

Celne prawo; Celne postępowanie

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Robert Hałabis, Sędziowie Sędzia WSA Ewa Kowalczyk (sprawozdawca), Sędzia WSA Iwona Tchórzewska, Protokolant Starszy sekretarz sądowy Beata Skubis-Kawczyńska, po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 2 lutego 2017 r. sprawy ze skargi Zakładów T. "K." Spółki Akcyjnej z siedzibą w [...] na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie zmian nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym oddala skargę.

Uzasadnienie

Zaskarżoną decyzją z dnia [...] maja 2016 r. nr [...] Dyrektor Izby Celnej w [...] utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w [...] z dnia [...] lutego 2016 r. nr [...] w przedmiocie zmiany nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym SAD nr [...] z dnia 7 marca 2014 r., w którym przedstawiciel skarżącej - Z. Spółki Akcyjnej z siedzibą w [...] (dalej: skarżąca lub zamiennie spółka) zgłosił do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu olej słonecznikowy pochodzący Ukrainy i zadeklarował, że jest to olej jadalny, przeznaczony wyłącznie do celów spożywczych, wpisując w piątej części pola 33 dokumentu SAD kody krajowe: K080 i V010.

Zgłoszenie celne zostało przyjęte przez organ celny, co z mocy prawa spowodowało objęcie towaru wnioskowaną procedurą celną.

W wyniku postimportowej kontroli zgłoszeń celnych przeprowadzonej w siedzibie spółki przez Naczelnika Urzędu Celnego w [...] stwierdzono nieprawidłowości w zakresie zastosowanego kodu krajowego V010, wskazującego że importowany olej jest olejem jadalnym, w sytuacji gdy z załączonych do zgłoszenia celnego świadectw jakości wystawionych przez producenta wynikało, iż udział benzo(a)pirenu w oleju przekraczał najwyższy dopuszczalny poziom i wynosił 2,1 µg/kg.

Wyniki kontroli przedstawiono w protokole kontroli nr [...] z dnia 22 września 2015 r., do którego załączono pismo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w [...] nr [...] z dnia 24 czerwca 2015 r., z którego wynika, że zawartość benzo(a)pirenu w olejach i tłuszczach powyżej najwyższego dopuszczalnego poziomu wynoszącego 2 µg/kg nie jest akceptowalna dla środka spożywczego, możliwego do spożycia przez ludzi.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00