Orzeczenie
Wyrok WSA w Lublinie z dnia 2 lutego 2017 r., sygn. III SA/Lu 884/16
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Robert Hałabis (sprawozdawca) Sędziowie Sędzia WSA Ewa Kowalczyk Sędzia WSA Iwona Tchórzewska Protokolant Starszy sekretarz sądowy Beata Skubis-Kawczyńska po rozpoznaniu w Wydziale III na rozprawie w dniu 2 lutego 2017 r. sprawy ze skargi Z. T. "[...]" Spółki Akcyjnej z siedzibą w K. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia [...] maja 2016 r. nr [...] w przedmiocie zmian nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym oddala skargę.
Uzasadnienie
Zaskarżoną decyzją z dnia [...] maja 2016 r. nr [...], Dyrektor Izby Celnej utrzymał w mocy decyzję Naczelnika Urzędu Celnego w Z. z dnia [...] lutego 2016 r. nr [...] w przedmiocie zmiany nieprawidłowych danych w zgłoszeniu celnym SAD nr [...] z dnia [...] maja 2013 r., w którym przedstawiciel skarżącej - Z. T. "K." Spółki Akcyjnej z siedzibą w K. zgłosił do procedury dopuszczenia do swobodnego obrotu olej słonecznikowy pochodzący [...] i zadeklarował, że jest to olej jadalny, przeznaczony wyłącznie do celów spożywczych, wpisując w piątej części pola nr [...] dokumentu SAD - kody krajowe: K080 i V010.
Z ustaleń faktycznych wynika, że zgłoszenie celne zostało przyjęte przez organ celny, co z mocy prawa spowodowało objęcie towaru wnioskowaną procedurą celną. W wyniku postimportowej kontroli zgłoszeń celnych przeprowadzonej w siedzibie Spółki przez Naczelnika Urzędu Celnego w B. stwierdzono nieprawidłowości w zakresie zastosowanego kodu krajowego V010 wskazującego, że importowany olej jest olejem jadalnym w sytuacji, gdy z załączonych do zgłoszenia celnego świadectw jakości wystawionych przez producenta wynikało, iż zawartość benzo(a)pirenu w oleju przekraczała najwyższy dopuszczalny poziom i wynosiła 5,8 µg/kg.
Wyniki kontroli przedstawiono w protokole kontroli nr [...] z dnia [...] września 2015 r., do którego załączono pismo Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w B. nr [...] z dnia [...] czerwca 2015 r., z którego wynika, że zawartość benzo(a)pirenu w olejach i tłuszczach powyżej najwyższego dopuszczalnego poziomu wynoszącego 2 µg/kg nie jest akceptowalna dla środka spożywczego, możliwego do spożycia przez ludzi.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right