Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 15 września 2016 r., sygn. VI SA/Wa 909/16

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Urszula Wilk Sędziowie Sędzia WSA Izabela Głowacka-Klimas (spr.) Sędzia WSA Jakub Linkowski Protokolant sekr. sąd. Katarzyna Zielińska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 15 września 2016 r. sprawy ze skargi "M." Sp. j. w B. na decyzję Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej z dnia [...] lutego 2016 r. nr [...] w przedmiocie udzielenia prawa ochronnego na znak towarowy ([...]) oddala skargę w całości

Uzasadnienie

Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej (dalej: "UP RP", "organ") zaskarżoną decyzją z dnia [...] lutego 2016 r., znak [...], działając na podstawie art. 245 w związku z art. 132 ust. 2 pkt 2 ustawy z dnia 30 czerwca 2000 r. - Prawo własności przemysłowej (j.t. Dz. U. z 2013 r. poz. 1410; dalej "p.w.p."), utrzymał w mocy swoją wcześniejszą decyzję z dnia [...] sierpnia

2015 r. o odmowie udzielenia prawa ochronnego na znak towarowy FISCHER zgłoszony pod numerem [...] w dniu [...] grudnia 2013 r. przez spółkę [...] "[...]"

W. M., B. M. sp.j. z siedzibą w [...] (dalej: "skarżąca spółka" lub "zgłaszająca").

Do wydania zaskarżonej decyzji doszło w następującym stanie faktycznym

i prawnym sprawy.

UP RP, po przeprowadzeniu badań stwierdził, że ww. znak towarowy przeznaczony do oznaczania towarów i/lub usług w następujących klasach,

a mianowicie 29: żywność produkowana z ryb, ryby konserwowane oraz 30: marynaty, jest podobny w takim stopniu do:

- zarejestrowanego przez [...] S.A., Luksemburg z pierwszeństwem

od [...] października 2007 r., pod numerem [...], znaku towarowego FISCHER 1913, przeznaczonego do oznaczania towarów i/lub usług w klasach

29: Mięso, ryby, drób i dziczyzna; mięsne (ekstrakty -); owoce i warzywa konserwowane, suszone i gotowane; galaretki, dżemy, sosy owocowe; jaja, mleko

i produkty nabiałowe; oleje jadalne i tłuszcze; konserwy z owocami; warzywa konserwowane; zupy; owoce kandyzowane; fasolka konserwowa; skórki owocowe; galaretki owocowe; owoce (miąższ z -); owocowe (sałatki -); chipsy owocowe; owoce (konserwowane); żelatyna do żywności; galaretki jadalne; szynka; bekon; solone artykuły żywnościowe; Tuńczyk; drób (nieżywy); białka jajek i żółtka jajek; warzywne (sałatki -); Warzywa konserwowane; warzywa gotowane; warzywa suszone; wiórki kokosowe; owoce (miąższ z -); przecier pomidorowy; 30: Mąka i preparaty zbożowe, chleb, wyroby ciastkarskie, wyroby cukiernicze, wyroby wiedeńskie, lody, kanapki, pizze, (wszystkie wyżej wymienione produkty są produktami świeżymi i/lub mrożonymi/głęboko zamrożonymi) wytwarzane, sprzedawane lub konsumowane w piekarniach lub ciastkarniach; oraz w klasach 16, 35 i 43;

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00