Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Łodzi z dnia 29 września 2016 r., sygn. I SA/Łd 468/16

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Łodzi - Wydział I w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Wiktor Jarzębowski Sędziowie: Sędzia NSA Teresa Porczyńska (spr.) Sędzia WSA Cezary Koziński Protokolant: St. sekretarz sądowy Dominika Borowska po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 września 2016 r. sprawy ze skargi A. Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością Spółki komandytowej w P. na interpretację Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. działającego z upoważnienia Ministra Finansów z dnia [...]. nr [...] w przedmiocie podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku VAT 1. uchyla zaskarżoną interpretację; 2. zasądza od Dyrektora Izby Skarbowej w Ł. działającego z upoważnienia Ministra Finansów na rzecz strony skarżącej kwotę 697 (sześćset dziewięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania sądowego.

Uzasadnienie

W dniu [...] A Sp. z o.o. Spółka komandytowa z siedzibą w P. wystąpiła do Ministra Finansów z wnioskiem o wydanie indywidualnej interpretacji podatkowej dotyczącej podatku od towarów i usług.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny: Wnioskodawca prowadzi m.in. hotel i restaurację. Do wykonywanych usług polegających na wydawaniu w restauracji żywności oraz soków Spółka stosuje stawkę 8%, zgodnie z poz. 7 załącznika do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie towarów i usług, dla których obniża się stawkę podatku od towarów i usług, oraz warunków stosowania stawek obniżonych (Dz.U. z 2013 r., poz. 1719, dalej: rozporządzenie).

Do usługi restauracyjnej związanej ze sprzedażą i podaniem towarów wymienionych w punktach od 1 do 7 w poz. 7 ww. rozporządzenia (m.in. sprzedaż i podanie napojów) spółka stosuje stawkę w wysokości 23% odnosząc ją do całej ceny napoju. Cena napoju, do której Spółka stosuje stawkę podstawową, obejmuje zarówno cenę samego produktu, jak i usługę jego podania.

Po drugie, w prowadzonym przez Spółkę obiekcie organizowane są konferencje, zjazdy, szkolenia, wesela, zebrania, chrzciny, urodziny itd. Spółka podkreśliła, że w umowach z klientami zastrzega, że organizatorem imprezy jest klient zaś spółka zobowiązuje się jedynie do zapewnienia określonych, wskazanych przez klienta świadczeń.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00