Wyrok WSA we Wrocławiu z dnia 14 kwietnia 2014 r., sygn. II SA/Wr 794/13
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Halina Kremis (sprawozdawca) Sędziowie: Sędzia WSA Władysław Kulon Sędzia NSA Andrzej Wawrzyniak Protokolant: Asystent sędziego Łukasz Cieślak po rozpoznaniu w Wydziale II na rozprawie w dniu 23 stycznia 2014 r. i w dniu 2 kwietnia 2014 r. sprawy ze skargi W. P. działającego pod firmą [...] na decyzję D. Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii we W. z dnia [...] r. nr [...] w przedmiocie odmowy cofnięcia środka w postaci zabezpieczenia wyrobu gotowego w zakresie partii produktu "makrela wędzona" oddala skargę.
Uzasadnienie
Powiatowy Lekarz Weterynarii w K. decyzją z dnia [...]r., nr [...], ([...]), odmówił stronie prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą: A., cofnięcia środka w postaci zabezpieczenia wyrobu gotowego, tj. makreli wędzonej, w zakresie partii produkcyjnej, oznaczonej przez producenta jako [...] w ilości 19280 kg.
Podstawę do wydania tej decyzji stanowiły przepisy § 3 pkt 2 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 9 października 2006 r. w sprawie określenia spraw rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych przez powiatowego lekarza weterynarii albo urzędowego lekarza weterynarii z upoważnienia powiatowego lekarza weterynarii (t. j.: Dz. U. z 2012, poz. 1367), w związku z art. 163 kpa oraz art. 7 ust. 1 i 4 ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2006 Nr 17 poz.127 z późn. zm.), art. 54 ust 1 i ust 2. lit. a i e rozporządzenia (WE) nr 882/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie kontroli urzędowych przeprowadzanych w celu sprawdzenia zgodności z prawem paszowym i żywnościowym oraz regułami dotyczącymi zdrowia zwierząt i dobrostanu zwierząt (Dz. Urz. UE L z dnia 30 kwietnia 2004 r. Nr 165, str. 1 z późn. zm.), rozporządzeniem Komisji (WE) nr 2073/2005 z dnia 15 listopada 2005 r. w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 338/1 z późn. zm.), rozporządzeniem Komisji (WE) nr 1441/2007 z dnia 5 grudnia 2007 r. zmieniającego rozporządzenie Komisji (WE) nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych (Dz. Urz. UE L 322/13), art. 7 ust. 1 i 2 rozporządzenia (WE) 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. bezpieczeństwa żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności. (Dz. U. UE L 31/1 z 1 lutego 2002 r.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne rozdz. 15, t. 6 str. 463 z późn. zm.).