Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Warszawie z dnia 31 marca 2014 r., sygn. VI SA/Wa 3573/13

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Piotr Borowiecki Sędziowie Sędzia WSA Andrzej Czarnecki Sędzia WSA Andrzej Wieczorek (spr.) Protokolant st. sekr. sąd. Agnieszka Gajewiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 31 marca 2014 r. sprawy ze skargi C. D. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2013 r. nr [...] w przedmiocie nakazania poddania prawidłowemu oznakowaniu artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego oddala skargę

Uzasadnienie

Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej organ, GIJHARS) decyzją z [...] października 2013 r. Nr [...] uchylił decyzję z [...] czerwca 2013 r. znak [...] i nakazał C. D. (dalej skarżący), prowadzącemu działalność gospodarczą pod nazwą P. z siedzibą w K., poddanie zabiegowi prawidłowego oznakowania artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego o nazwie: [...] g, o wielkość partii magazynowej 56,00 kg (140 szt. opakowań jednostkowych), data minimalnej trwałości: "najlepiej spożyć przed końcem: 27.11.2013 r." (pierwsze dwie cyfry to nr partii), o wartości brutto partii magazynowej 186,20 złotych, poprzez zamieszczenie w oznakowaniu wyrobu w sposób zgodny z przepisami określenia "[...]" lub "[...]".

W dniach [...] marca 2013 r. inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w S. (dalej WIJHARS), przeprowadzili kontrolę w przedsiębiorstwie skarżącego pobierając próbki artykułu

o nazwie (wskazanej w protokole kontroli nr [...]) "[...]", w celu oceny oznakowania tego artykułu. Dokonując oceny stwierdzono: zastosowanie w nazwie produktu określenia "domowy" co sugeruje tradycyjną (domową) metodę produkcji z wykorzystaniem jaj bez dodatku substancji barwiących, aromatów, substancji wzbogacających (witamin, przypraw jak kurkuma), które to substancje nie są stosowane w produkcji domowej makaronów oraz umieszczenie

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00