Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Orzeczenie

Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 19 listopada 2013 r., sygn. II SA/Gd 616/13

 

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jolanta Górska (spr.), Sędziowie Sędzia WSA Mariola Jaroszewska, Sędzia WSA Katarzyna Krzysztofowicz, Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Diana Wojtowicz, po rozpoznaniu w dniu 6 listopada 2013 r. w Gdańsku na rozprawie sprawy ze skargi A Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w K. na decyzję Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego z dnia 3 lipca 2013 r., nr [...] w przedmiocie doprowadzenia jakości wody przeznaczonej do spożycia do obowiązujących wymagań sanitarnych oddala skargę.

Uzasadnienie

Decyzją z dnia 3 lipca 2013 r., nr [...], Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny utrzymał w mocy decyzję Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego z dnia 27 maja 2013 r., nr [...], mocą której na podstawie art. 27 ust. 1 i art. 37 ust. 1 ustawy z dnia 14 marca 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej, art. 2 ust. 1 pkt 1, art. 156 ust. 1 pkt 8, art. 156 ust. 2 ustawy z dnia 18 lipca 2001 r. Prawo wodne, art. 12 ust. 1, 4 i 5, art. 13 ustawy z dnia 7 czerwca 2001 r. o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków oraz § 2, § 3 ust. 1 pkt 1, § 4 pkt 1c i pkt 6, § 14 ust. 1 pkt 3, § 14 ust. 3 rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, nakazano Przedsiębiorstwu Wodociągowo - Kanalizacyjnemu "A" Sp. z o.o. w K. doprowadzenie jakości bakteriologicznej wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi produkowanej przez wodociąg sieciowy K. - ujęcie K. - do wartości zgodnych z rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi oraz prowadzenie właściwej dezynfekcji wody ze wskazanego wodociągu sieciowego, tak aby stężenie chloru wolnego w punktach czerpalnych u konsumenta nie przekraczało 0,3 mg/l, a stężenie ∑ chlorynów i chloranów nie przekraczało 0,7 mg/l. Na okres realizacji wskazanych obowiązków wodę do spożycia dopuszczono warunkowo i nakazano poinformować osoby korzystające z wodociągu o jakości wody przeznaczonej do spożycia.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00