Wyrok WSA w Warszawie z dnia 29 września 2011 r., sygn. VI SA/Wa 1449/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Małgorzata Grzelak (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Zbigniew Rudnicki Sędzia WSA Waldemar Śledzik Protokolant ref. staż. Katarzyna Smaga po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 września 2011 r. sprawy ze skargi W. G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2011 r. nr [...] w przedmiocie nakazu poddania partii produktu zabiegowi zmiany oznakowania oddala skargę
Uzasadnienie
Przedmiotem skargi wniesionej do tutejszego Sądu przez W. G. (skarżący) jest decyzja Głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) z dnia [...] kwietnia 2011 r. Nr [...] utrzymująca w mocy decyzję organu I instancji z dnia [...] grudnia 2010 r., nr: [...], znak: [...], nakazującą poddanie partii produktu o nazwie: Makaron domowy, opakowania a’500 g kolanko, wielkość partii zabezpieczonej 94,5 kg (189 szt. opakowań jednostkowych a’500 g), najlepiej spożyć przed [...] listopada 2011 r. (data minimalnej trwałości jest jednocześnie oznaczeniem numeru partii produkcyjnej) data produkcji [...] maja 2010 r., zabiegowi zmiany oznakowania poprzez usunięcie z nazwy produktu określenia "domowy" oraz zapisu "wyprodukowano zgodnie z systemem HACCP" oraz nadającej decyzji rygor natychmiastowej wykonalności.
Podstawę materialnoprawną zaskarżonej decyzji stanowiły przepisy art. 138 § 1 pkt 1 kpa w związku z:
- art. 21, art. 3 pkt. 5, art. 4 ust. 1 oraz art. 6 ust. 1 i 2, ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, ze zm.),
art.. 45 ust. 2, art. 46 ust. 1 pkt 1 lit. a, art. 48 ust.1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z póżn. zm.),
-art. 5, 8, 16 i 17 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady prawa żywnościowego powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności (Dz. Urz. L 031, 01/02/2002 P. 0001-0024).