Wyrok WSA w Warszawie z dnia 29 września 2011 r., sygn. VI SA/Wa 1450/11
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Małgorzata Grzelak (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Zbigniew Rudnicki Sędzia WSA Waldemar Śledzik Protokolant ref. staż. Katarzyna Smaga po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 29 września 2011 r. sprawy ze skargi W. G. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] kwietnia 2011 r. nr [...] w przedmiocie nakazu poddania partii produktu zabiegowi zmiany oznakowania oddala skargę
Uzasadnienie
W. G. (skarżący) wniósł do tutejszego Sądu skargę na decyzję Głównego inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (GIJHARS) z dnia [...] kwietnia 2011 r. Nr [...] utrzymującą w mocy decyzję organu pierwszej instancji z dnia [...] grudnia 2010 r., nr: [...], znak: [...], nakazującą poddanie partii produktu o nazwie: Makaron jajeczny, opakowania a’ 500 g kolanko, wielkość partii zabezpieczonej 90,5 kg (181 szt. opakowań jednostkowych a’500 g), najlepiej spożyć przed 17 kwietnia 2012 r. (data minimalnej trwałości jest jednocześnie oznaczeniem numeru partii produkcyjnej) data produkcji [...] października 2010 r., zabiegowi zmiany oznakowania poprzez podanie w wykazie składników informacji o postaci w jakiej zostały użyte jaja w procesie produkcyjnym makaronu (masa jajowa pasteryzowana chłodzona) oraz nadającą decyzji rygor natychmiastowej wykonalności.
Podstawę materialnoprawną zaskarżonej decyzji stanowiły przepisy art. 138 § 1 pkt 1 kpa w związku z:
- art. 21, art. 3 pkt. 5, art. 4 ust. 1 oraz art. 6 ust. 1 i 2, ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, ze zm.),
art.. 45 ust. 2, art. 46 ust. 1 pkt 1 lit. a, art. 48 ust.1 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. Nr 171, poz. 1225, z póżn. zm.),
§ 2 ust. 1 pkt 2 i § 5 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 10 lipca 2007 r., w sprawie znakowania środków spożywczych (Dz. U. z 2007 r. Nr 137, poz. 966 ze zm.),