Wyrok WSA w Warszawie z dnia 30 marca 2010 r., sygn. VI SA/Wa 27/10
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Jolanta Królikowska-Przewłoka Sędziowie Sędzia WSA Henryka Lewandowska-Kuraszkiewicz Sędzia WSA Grażyna Śliwińska (spr.) Protokolant Agnieszka Gajewiak po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 30 marca 2010 r. sprawy ze skargi H. K. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] listopada 2009 r. nr [...] w przedmiocie kary pieniężnej za nieprowadzenie klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP oddala skargę
Uzasadnienie
Decyzją z dnia [...] listopada 2009 r., znak: [...] Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej: Główny Inspektor JHARS) po rozpatrzeniu odwołania H. K., prowadzącego działalność gospodarczą pod nazwą [...], od decyzji Wojewódzkiego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (dalej Wojewódzkiego Inspektora JHARS) w [...] z dnia [...] sierpnia 2009 r., znak: [...], wymierzającą karę pieniężną w wysokości 2 000,- zł, utrzymał w mocy zaskarżoną decyzję.
Jako podstawę prawną rozstrzygnięcia wskazał art. 138 § 1 pkt 1 k.p.a., art. 40a ust. 4 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2005 r. Nr 187, poz. 1577, z późn. zm.; dalej - "ustawa o jakości handlowej"), w zw. z art. 15a ust. 1, art. 17a ust. 1 pkt 3, art. 21 oraz art. 40a ust. 1 pkt 5 ustawy o jakości handlowej, art. 42 ust. 1 rozporządzenia (WE) Nr 1234/2007 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 października 2007 r. ustanawiającego wspólną organizacją rynków rolnych oraz przepisy szczegółowe dotyczące niektórych produktów rolnych ("rozporządzenie o jednolitej wspólnej organizacji rynku") (Dz. U. L 299 z 16 listopada 2007 r., str. 1 z późn. zm.).
W uzasadnieniu wskazał, że w dniach 19 maja i 29 czerwca 2009 r., inspektorzy działający z upoważnienia Wojewódzkiego Inspektora JHARS w [...] przeprowadzili kontrolę w zakresie prawidłowości klasyfikacji tusz wieprzowych w systemie EUROP w Zakładzie Przetwórstwa Mięsnego H. K. [...] (Protokoły kontroli: nr [...] z dnia [...] maja 2009 r. oraz nr [...] z dnia [...] czerwca 2009 r.).