Orzeczenie
Wyrok WSA w Opolu z dnia 10 listopada 2009 r., sygn. I SA/Op 117/09
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Opolu w składzie następującym: Przewodniczący Sędzia WSA Marzena Łozowska (spr.) Sędziowie Sędzia WSA Marta Wojciechowska Sędzia WSA Anna Wójcik Protokolant st. sekr. sądowy Iwona Dąbrowska po rozpoznaniu w Wydziale I na rozprawie w dniu 21 października 2009 r. sprawy ze skargi [...] Spółka z o. o. w O. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w Opolu z dnia 23 grudnia 2008 r. nr 380000-WO-6410-98/08/DH w przedmiocie uznania zgłoszenia celnego za nieprawidłowe i określenie kwoty długu celnego oddala skargę.
Uzasadnienie
Skarżąca "A" Sp. z o.o. w O., obecnie "A" sp. z o.o. w O., w dniu 14 października 1998r. dokonała zgłoszenia celnego towaru o nazwie X-leki zawierające witaminy, klasyfikując go do kodu PCN 300450100 ze stawką celną obniżoną 0% i wniosła o objęcie go procedurą dopuszczenia do obrotu.
Po przyjęciu zgłoszenia celnego Dyrektor Urzędu Celnego we Wrocławiu wszczął w dniu 29.08.2001r. postępowanie celne na podstawie art. 83 § 1 w związku z art. 65 § 4 ustawy z dnia 9 stycznia 1997 r. Kodeks celny (Dz. U. z 1997 r. Nr 23 poz. 117 ze zm.) - dalej jako: [K.cel]) przystępując do weryfikacji tego zgłoszenia w zakresie prawidłowości klasyfikacji towarowej.
Po przeanalizowaniu zebranych w sprawie dowodów, w tym dokumentów w postaci: certyfikatów producenta wraz z tłumaczeniem, tekstów etykiet, ulotek informacyjnych, opis procesu technologicznego, świadectwa rejestracji MZiOS, analizy składu chemicznego, opinii biegłych z Kliniki Chirurgii Gastroenterologicznej i Żywienia Instytutu "Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka" w Warszawie, pisma Zakładu Towaroznawstwa i Żywności Funkcjonalnej Dyrektor Urzędu Celnego we Wrocławiu decyzją z dnia 8 października 2001 r. wskazał jako odpowiedni dla sprowadzonego towaru kod PCN 2106 90 98 0 ze stawką cła 20%, uznając tym samym za nieprawidłowy wskazany przez stronę kod PCN 300450100. Według tego organu z zebranego w sprawie materiału dowodowego wynikało, że X jest produktem w którym znajdują się białka pochodzące z hydrolizy białka serwatkowego. Wskazano, iż podczas hydrolizy białek serwatkowych, długie łańcuchy peptydowe przekształciły się w peptydy krótkołańcuchowe i wolne aminokwasy. Dzięki takim zabiegom produkt ten nie wywołuje alergii u osób uczulonych na białka mleka krowiego. Poza leczeniem alergii jest stosowany w innych stanach chorobowych.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right