Orzeczenie
Wyrok WSA w Gdańsku z dnia 18 grudnia 2008 r., sygn. III SA/Gd 348/08
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gdańsku w składzie następującym: Przewodniczący: Sędzia NSA Jacek Hyla (spr.) Sędziowie: NSA Anna Orłowska NSA Marek Gorski Protokolant Starszy Sekretarz Sądowy Wioleta Gładczuk po rozpoznaniu na rozprawie w dniu 18 grudnia 2008 r. sprawy ze skargi "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w L. na decyzję Dyrektora Izby Celnej z dnia 7 lipca 2008 r. nr [...] w przedmiocie weryfikacji zgłoszenia celnego co do klasyfikacji taryfowej towaru 1) uchyla zaskarżoną decyzję oraz poprzedzającą ją decyzję Naczelnika Urzędu Celnego z dnia 3 marca 2008 r. nr [...]; 2) zasądza od Dyrektora Izby Celnej na rzecz "A" Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w L. kwotę 1123 zł (jeden tysiąc sto dwadzieścia trzy złote) tytułem zwrotu kosztów postępowania; 3) orzeka, iż zaskarżona decyzja nie może być wykonana.
Uzasadnienie
W dniu 17 stycznia 2008 r. Agencja Celna "A" G., działając z upoważnienia "B" Spółki z o. o. z siedzibą w L., dokonała zgłoszenia celnego, wnioskując o objęcie procedurą dopuszczenia do obrotu przedżołądków wołowych poddanych obróbce termicznej (blanszowanych) mrożonych o wartości 63.750,02 USD.
Zgłoszenie spełniało wymogi formalne, zostało więc przyjęte i zarejestrowane pod numerem [...].
W trakcie częściowej rewizji celnej pobrano próbki towaru, które przekazano do Laboratorium Celnego w G., w celu dokonania analizy pod kątem tożsamości towaru.
Naczelnik Urzędu Celnego wydał w dniu 3 marca 2008 r. decyzję nr [...],
w której określił kwotę wynikającą z długu celnego (A10), podlegającą retrospektywnemu zaksięgowaniu w wysokości 28.535 zł oraz określił podatek od towarów i usług w wysokości 14.030 zł. Organ, mając na uwadze wyniki sprawozdania z badań Centralnego Laboratorium Izby Celnej w G. z dnia 18.01.2008r., stwierdził, iż przedmiotem badań był produkt poddany obróbce termicznej, zatem klasyfikacja towaru do kodu Taric 05040000 00 była nieprawidłowa. Dotyczy ona bowiem jelit, pęcherzy i żołądków zwierząt (z wyjątkiem rybich), objętych pozycją w całości lub w kawałkach, nawet niejadalnych, świeżych, chłodzonych, mrożonych, solonych, w solance, suszonych lub wędzonych. Produkty przygotowane lub zakonserwowane w inny sposób są wyłączone i objęte zasadniczo działem 16, w którym wymienia się produkty przygotowane lub zakonserwowane sposobami nie zastrzeżonymi dla działu 2 lub 3 oraz produkty między innymi gotowane w wodzie i na parze. Zatem towar należało zataryfikować do kodu 1602 50 95 00 jako: pozostałe podroby z bydła.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right