Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 30 sierpnia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.440.173.2021.4.PR

WIS - TOWAR

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 maja 2021 r. (data wpływu 31 maja 2021 r.), uzupełnionego pismami z dnia 28 maja 2021 r. (data wpływu 9 czerwca 2021 r.), z dnia 2 lipca 2021 r. (data wpływu 6 lipca 2021 r.) oraz z dnia 22 lipca 2021 r. (data wpływu 27 lipca 2021 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – drugie danie zawierające kotlet (…), ziemniaki (…) i surówkę

Wnioskodawca oferuje swoim klientom dostarczanie pod wskazany adres, czyli z dowozem, gotowej żywności. Gotowa żywność oznacza przygotowanie posiłków w kuchni stołówki gastronomicznej z należytą starannością. Towar – drugie danie zawierające kotlet (…), ziemniaki (…) i surówkę – jest pakowany w zgrzewane opakowanie (przeznaczone do próżniowego pakowania dań obiadowych i diet pudełkowych) przez specjalną zgrzewarkę przeznaczoną do tego typu opakowań, które następnie Wnioskodawca prze wozi do klienta w termoizolacyjnym pudle. Dostarczany towar jest w pełni przyrządzony jako posiłek gotowy do bezpośredniego spożycia i nie wymaga ponownej obróbki termicznej przed spożyciem w miejscu dostawy. Termin przydatności do spożycia to termin w dniu przygotowania posiłku. Wnioskodawca dostarcza towar o umówionej godzinie we wskazane miejsce. Wnioskodawca dostarcza również sztućce jednorazowe i inne potrzebne akcesoria, jak np. serwetki, nie dostarcza mebli (krzeseł, stolików itp.). Posił ki Wnioskodawca liczy i wykłada wg numerów zamówienia na wskazanym stole i opuszcza teren zakładu. Wnioskodawca nie świadczy obsługi kelnerskiej.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00