Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
comment

Artykuł

Artykuł aktualny na dzień 13-11-2024
TEMATY:
Artykuł aktualny na dzień 13-11-2024
TEMATY:
Data publikacji: 2024-06-26

Usługi związane z zakwaterowaniem – problemy z ustaleniem prawidłowej stawki VAT

Usługi związane z zakwaterowaniem są opodatkowane stawką VAT w wysokości 8% na podstawie poz. 47 załącznika nr 3 do ustawy o VAT. Podatnicy mają wątpliwości, jakie usługi można uznać za usługi związane z zakwaterowaniem, podlegające opodatkowaniu obniżoną stawką VAT. Jak postępować w przypadku, gdy usłudze zakwaterowania towarzyszą świadczenia dodatkowe, takie jak wyżywienie, sprzątanie, ochrona czy dostęp do części wspólnych? Kiedy w takim przypadku możemy uznać, że mamy do czynienia z usługą kompleksową, w której świadczeniem głównym jest usługa zakwaterowania? W publikacji przedstawiamy przegląd usług, które zdaniem organów podatkowych stanowią usługi związane z zakwaterowaniem korzystające z opodatkowania obniżoną stawką VAT. 

Usługi związane z zakwaterowaniem są klasyfikowane w PKWiU w dziale 55 w sekcji I. Zgodnie z wyjaśnieniami do PKWiU 2015 sekcja I obejmuje:

- usługi w zakresie noclegów i usługi towarzyszące świadczone przez hotele, motele, pensjonaty, centra odnowy biologicznej i inne obiekty hotelowe, 

- usługi świadczone przez schroniska młodzieżowe oraz chaty lub domki, 

- usługi świadczone przez domy letniskowe, do których goście posiadają prawo wspólnego użytkowania przez określony okres każdego roku, 

- usługi świadczone przez pola namiotowe i pola kempingowe, włączając pola dla pojazdów kempingowych, 

- tymczasowe lub długoterminowe zakwaterowanie w domach studenckich, internatach i bursach szkolnych, hotelach pracowniczych, blokach mieszkalnych, 

- usługi sypialne i restauracyjne w wagonach kolejowych oraz pozostałych środkach transportu, 

- usługi gastronomiczne, 

- usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 

- usługi stołówkowe, 

- usługi przygotowywania i podawania napojów. 

Sekcja ta nie obejmuje: 

- gotowej żywności łatwo psującej się, takiej jak: kanapki, sklasyfikowanej w PKWiU 10.89.16.0, 

- sprzedaży detalicznej żywności, sklasyfikowanej w dziale 47 PKWiU, 

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00