Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 5 maja 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.440.27.2021.3.AD

WIS TOWAR - dostawa kanapki.


Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2021 r., poz. 685 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 29 grudnia 2020 r. (data wpływu 18 stycznia 2021 r.), uzupełnionego w dniu 6 kwietnia 2021 r. (data wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniej szą wiążącą informację stawkową.


Przedmiot wniosku: towar – kanapka (…)


Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)


Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56


Stawka podatku od towarów i usług: 8%


Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy


Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług


UZASADNIENIE


W dniu 18 stycznia 2021 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniu 6 kwietnia 2021 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „Kanapka (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.


W treści wniosku oraz jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis.


(…).


Składniki: (…).


Wnioskodawca jest producentem kanapki (…) i sprzedaje ją bezpośrednio klientom detalicznym we własnej sieci sklepów firmowych. Brak możliwości modyfikacji kanapki na życzenie klienta. Możliwość spożycia na miejscu - dostępne naczynia, sztućce, stoliki i krzesła. Produkt jednodniowy, do spożycia bezpośrednio po zakupie.

Personel doradza klientowi przy sprzedaży/wyborze kanapek oraz informuje o oferowanych produktach. Klient dokonuje zakupu kanapki przy ladzie i jednocześnie dokonuje płatności za zamówienie przy ladzie. Kanapka nie jest poddawana obróbce termicznej. Kanapka na życzenie klienta może być wyłożona na talerzyk, ale personel nie donosi naczynia do stolika. Personel nie sprząta naczyń ze stolików. Personel nie wykonuje innych czynności w związku ze sprzedażą produktu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00