Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 12 marca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.1415.2020.1.MS

WIS TOWAR - suplementy diety.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 8 grudnia 2020 r. (data wpływu 15 grudnia 2020 r.), uzupełnionego w dniu 2 marca 2021 r. (data wpływu) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) – proszek

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…), nazwany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w związku z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 15 grudnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Wniosek uzupełniono w dniu 2 marca 2021 r.

W treści wniosku i w jego uzupełnieniu przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Produkt jest przetworem spożywczym – „suplementem diety” stosowanym w celu wsparcia wzrostu masy mięśniowej i utraty tkanki tłuszczowej poprzez dostarczenie aminokwasów do organizmu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00