Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 15 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.1032.2020.5.OA

WIS USŁUGA – usługa gastronomiczna

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 16 lipca 2020 r. (data wpływu 27 lipca 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 3 listopada 2020 r. (data wpływu 4 listopada 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: towar – (…) sprzedawana w formie ciepłej (podgrzanej) (…).
 

Opis:

Skład produktu:

  • (…),
  • (…),
  • ser (…),
  • sos (…);
  • papryka (…),
  • cebula (…).
     

Wnioskodawca nie jest producentem produktu. Sprzedaż (…) podawanej w formie ciepłej (podgrzanej) odbywa się w punktach sieci Wnioskodawcy, tj. (…). W tych placówkach następuje sprzedaż produktu bezpośrednio konsumentom (tj. zwykłym klientom detalicznym).
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 27 lipca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania usługi polegającej na sprzedaży (…) w punktach sieci Wnioskodawcy, tj. (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 4 listopada 2020 r. o doprecyzowanie opisu.
 

W treści wniosku przedstawiono następujący opis.
 

Niniejszy wniosek dotyczy serwowania (…) produktu o nazwie (…). Jest to produkt wieloskładnikowy, składający się z (…), posmarowanej sosem (…) z dodatkiem sera (…), (…), papryki (…) oraz cebuli (…).

  1. Produkt opakowany jednostkowo jest dostarczany (…) w postaci zamrożonej. Następnie produkt jest rozmrażany.
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00