Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 12 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL2-1.450.1133.2020.2.JKS

WIS-towar wyrób spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 18 września 2020 r. (data wpływu 1 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: towar – (…)
 

Opis towaru: (…) przygotowywana ma miejscu w sklepie firmowym i podawana na talerzyku jednorazowym lub wielokrotnego użytku lub w opakowaniu papierowym lub kartoniku. Składniki: bułka kajzerka (…), pomidor (…), sałata (…), masło (…), ogórek (…).
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 1 października 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania sprzedaży (…), według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWIU) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
 

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis.
 

(…) na bazie bułki kajzerki, przekrojonej do 2/3 głębokości, posmarowanej masłem, z ułożoną sałatą, ogórka i pomidora.
 

Składniki:

Bułka kajzerka (…); pomidor (…); sałata (…); masło (…); ogórek (…).
 

Opis procesu produkcyjnego: wypiek bułek; studzenie bułek; krojenie bułek na 2/3 głębokości; przygotowanie – smarowanie masłem spodniej części bułki, układanie sałaty, układanie plastra pomidora i ogórka, przykrycie wierzchnią częścią bułki.
 

Okres przechowywania:

(…) – 24 godziny (w temperaturze 2 – 6oC).

Przeznaczenie produktu:

(…) przygotowywana na miejscu w sklepie firmowym i podawana na talerzyku jednorazowym lub wielokrotnego użytku lub w opakowaniu papierowym lub kartoniku.  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00