Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.1131.2020.3.MJ

WIS TOWAR – produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia – brak daty sporządzenia (data wpływu 3 września 2020 r.) uzupełnionego pismami z dnia 10 grudnia 2020 r. (data wpływu 10 grudnia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: towar – (…)
 

Opis towaru: produkt naturalny, nie siarkowany, nie kandyzowany bez ulepszaczy smaku, bez konserwantów, sortowany ręcznie, suszony ciepłym powietrzem. (…).
 

Rozstrzygnięcie: CN 2106
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 w zw. z art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a oraz poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 3 września 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania ww. towaru według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00