Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 stycznia 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.600.2020.7.AK

WIS TOWAR – produkt spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 21 kwietnia 2020 r. (data wpływu 22 kwietnia 2020 r.), uzupełnionego pismem z dnia 24 lipca 2020 r. (data wpływu 29 lipca 20202 r.) oraz z pismem z dnia 31 sierpnia 2020 r. (data wpływu 3 września 2020 r.) a także pismem z dnia 27 października 2020 r. (data wpływu 29 października 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: towar – (…).
 

Opis:

W skład produktu wchodzi: (…), jajko, majonez. Produkcja wyrobu gotowego odbywa się w zakładzie garmażeryjnym należącym do Wnioskodawcy. Towary sprzedawane są w sklepach detalicznych należących do Wnioskodawcy. W tych placówkach następuje sprzedaż towaru klientom indywidualnym (sprzedaż detaliczna).
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 i ust. 1a ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 22 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniu 3 września 2020 r. oraz 29 października 2020 r. o doprecyzowanie opisu towaru.
 

W treści wniosku przedstawiono następujący opis:
 

Produkcja wyrobu gotowego odbywa się w zakładzie garmażeryjnym należącym do Wnioskodawcy.
 

Produkcja wyrobu gotowego odbywa się w zakładzie garmażeryjnym należącym do Wnioskodawcy. (…) – (…), posmarowana margaryną, z (…), na którą położony jest plaster ogórka (…) oraz plaster jajka. (…) pokryta jest (…) niewielką ilością majonezu. Następnie zostaje posypana (…) pietruszką i nałożona jest (…) papryki (…).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00