Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 21 grudnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-1.450.181.2020.7.JF

WIS USŁUGA - dostawa towaru; kanapka.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową, i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 18 lutego 2020 r. (data wpływu 20 lutego 2020 r.), uzupełniony w dniach 21 kwietnia i 14 września 2020 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „Kanapka na bazie bułek (bułka (…), ser (…), majonez, sałata, papryka, pomidor, ogórek zielony)”

Opis towaru: kanapka do sprzedaży w sklepie firmowym, pakowana w jednorazowe torebki papierowe, zawierająca w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – bułkę (…) własnego wypieku, ser (…), majonez, sałatę, paprykę, pomidor, ogórek zielony

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 20 lutego 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 21 kwietnia i 14 września 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „Kanapka na bazie bułek (bułka (...), ser (...), majonez, sałata, papryka, pomidor, ogórek zielony)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku oraz jego uzupełnieniach, przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Kanapka na bazie bułek o składzie:

  • bułka (…) (bułka z własnego wypieku),
  • ser (…)
  • majonez (…),
  • sałata (…),
  • papryka (…),
  • pomidor (…),
  • ogórek zielony (…).

Termin przydatności 1 dzień.

Wykonanie kanapek i pakowanie odbywa się w pomieszczeniach kuchennych firmy. Towar z przeznaczeniem do sprzedaży w sieci własnych sklepów piekarniczo-cukierniczych (sprzedaż detaliczna).

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00