Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 20 października 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.614.2020.3.KK

WIS TOWAR - produkt śniadaniowy.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 30 kwietnia 2020 r. (data wpływu 4 maja 2020 r.), uzupełnionego w dniach 5 czerwca, 15 lipca, 20 sierpnia, 3 września i 1 października 2020 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (...)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…)

Rozstrzygnięcie: CN 18

Stawka podatku od towarów i usług: 23%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 1 ustawy w związku z art. 146aa ust. 1pkt 1 ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 4 maja 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 5 czerwca, 15 lipca, 20 sierpnia, 3 września i 1 października 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(...)” według Nomenklatury scalonej (CN), na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Produkt śniadaniowy typu „owsianka” (…). Danie gotowe przeznaczone do bezpośredniego spożycia w kilka minut po zalaniu gorącym mlekiem lub wodą.

(…).

Skład: (…).

W uzupełnieniu wniosku Wnioskodawca wskazał, że w produkcie „(...)” procentowa zawartość masy kakao, obliczona w stosunku do całkowicie odłuszczonej bazy wynosi 13,5%. Konopie które są wykorzystane w produkcie to „(…)”. Poziom THC nie jest większy niż 3 mg/kg konopi, suma zawartości delta-9-tetrahydrokannabinolu oraz kwasu tetrahydrokannabinolowego (kwasu delta-9-THC-2-karboksylowego) nie przekracza 0,20% w przeliczeniu na suchą masę.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00