Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 26 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.7.2020.4.RS

WIS TOWAR - suplement diety w płynie.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 2 stycznia 2020 r. (data wpływu 3 stycznia 2020 r.), uzupełnionego w dniach 22 stycznia, 25 marca i 20 kwietnia 2020 r. (daty wpływu), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – (…) - płyn

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie - zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…), nazywany „suplementem diety”

Rozstrzygnięcie: CN 2202

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a ustawy, w związku z poz. 17 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług

UZASADNIENIE

W dniu 3 stycznia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek, uzupełniony w dniach 22 stycznia, 25 marca i 20 kwietnia 2020 r., w zakresie sklasyfikowania towaru: „(…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku i w jego uzupełnieniach przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Produkt zaprojektowany i wyprodukowany zgodnie z:

  • ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2018 r. poz. 1541), z uwzględnieniem zmian,
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00