Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 20 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-1.450.417.2020.4.AK

WIS -usługa.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku … z dnia 27 lutego 2020 r. (data wpływu 6 marca 2020 r.), uzupełnionego pismami z dnia 9 marca 2020 r., 29 czerwca 2020 r. i 17 lipca 2020 r. (data wpływu 18 marca 2020 r., 3 lipca 2020 r. i 24 lipca 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: sprzedaż (…) w sklepach firmowych Wnioskodawcy
 

Opis: Wnioskodawca jest producentem (…). Proces produkcji sorbetu obejmuje: produkcję bazy do smaku oraz produkcję smaku (…). (…) sprzedawane są do konsumpcji bezpośredniej klientowi indywidualnemu w sklepach firmowych firmy - sprzedawane są na gałki oraz jest możliwość zapakowania gałek lodów w pojemnik termiczny.
 

Rozstrzygnięcie: PKWiU 2015 – 56
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 12f w zw. z art. 41 ust. 2 oraz art. 146aa ust. 1 pkt 2 ustawy.
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 6 marca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. Przedmiotowy wniosek uzupełniono w dniach 18 marca 2020 r., 3 lipca 2020 r. i 24 lipca 2020 r. poprzez wskazanie adresu do korespondencji oraz doprecyzowanie opisu sprawy.
 

W treści wniosku przedstawiono następujący opis:
 

Składniki: baza (…), puree (…).
 

Produkt do bezpośredniego spożycia.
 

Nazwa handlowa/nazwy handlowe oraz informacje dodatkowe, w tym poufne: (…).
 

Ponadto, w piśmie z dnia 29 czerwca 2020 r., Wnioskodawca – zgodnie z treścią wezwania z dnia 22 czerwca 2020 r., udzielił następujących odpowiedzi: (…).  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00