Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.577.2020.1.RS

WIS TOWAR – burger.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 kwietnia 2020 r. (data wpływu 30 kwietnia 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – Burger (…)

Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…) woda, (…) (…),(…) cebulę (…),(…), olej (…),(…), sól (…) przyprawy (…)

Rozstrzygnięcie: CN 2106

Stawka podatku od towarów i usług: 8%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z art. 146aa ust.1 pkt 2 ustawy i poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 30 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „Burger (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Burger (…).

(…).

(…).

Skład produktu stanowi: (…) woda, (…) cebula (…),(…), olej (…),(…), sól (…) przyprawy (…).

(…).

W ocenie Wnioskodawcy, produkt „Burger (…)”, którego producentem (…) powinien zostać zaklasyfikowany do działu 20 Nomenklatury Scalonej „Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin”.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00