Interpretacja
Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 11 sierpnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST2-2.450.577.2020.1.RS
WIS TOWAR – burger.
Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 27 kwietnia 2020 r. (data wpływu 30 kwietnia 2020 r.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
Przedmiot wniosku: towar – Burger (…)
Opis towaru: produkt zawierający w swoim składzie – zgodnie z deklaracją Wnioskodawcy – (…) woda, (…) (…),(…) cebulę (…),(…), olej (…),(…), sól (…) przyprawy (…)
Rozstrzygnięcie: CN 2106
Stawka podatku od towarów i usług: 8%
Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z art. 146aa ust.1 pkt 2 ustawy i poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
UZASADNIENIE
W dniu 30 kwietnia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: „Burger (…)” według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
Burger (…).
(…).
(…).
Skład produktu stanowi: (…) woda, (…) cebula (…),(…), olej (…),(…), sól (…) przyprawy (…).
(…).
W ocenie Wnioskodawcy, produkt „Burger (…)”, którego producentem (…) powinien zostać zaklasyfikowany do działu 20 Nomenklatury Scalonej „Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części roślin”.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right