Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 8 lipca 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0112-KDSL1-2.450.685.2020.1.JH

WIS TOWAR – towar spożywczy

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 20 marca 2020 r. (data wpływu 20 marca 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.
 

Przedmiot wniosku: towar – (…)
 

Opis towaru: (…)
 

Rozstrzygnięcie: CN 2106
 

Stawka podatku od towarów i usług: 8%
 

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2 ustawy w związku z poz. 5 załącznika nr 3 do ustawy
 

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług
 

UZASADNIENIE
 

W dniu 20 marca 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru:

(…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług. W dniu 18 czerwca 2020 r. wniosek uzupełniono o pełnomocnictwo.
 

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
 

Wnioskodawca jest producentem produktu spożywczego (…), czyli produktu bezmięsnego w postaci cienkiej (…), wykonanego w 100% z surowca roślinnego poddanego obróbce termicznej (wędzonym, parzonym), poddanego procesowi homogenizacji , drobno rozdrobnionego, pakowanego próżniowo, o okresie trwałości 45 dni. Ma on przeznaczenie konsumpcyjne – do bezpośredniego spożycia. W składzie produktu są: (…). Produkt ma formę batonu w osłonce bezbarwnej (…), niejadalnej. Powierzchnia batonu jest gładka, na przekroju o kolorze brązowym. Surowiec jest na przekroju równomiernie rozmieszczony . Produkt ma ścisłą, lekko twardawą konsystencję. Tekstura jest zwięzła, plastyczna. Produkt musi być przechowywany w temperaturze od 2 do 6 stopni Celsjusza, z zachowaniem łańcucha chłodniczego.  

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00