Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

TEMATY:
TEMATY:

Wiążąca Informacja Stawkowa z dnia 14 kwietnia 2020 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, 0115-KDST1-2.450.37.2020.2.AP

WIS TOWAR - towar składający się z lodów.

Na podstawie art. 13 § 2a pkt 2 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.), zwanej dalej Ordynacją podatkową i art. 42a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. z 2020 r., poz. 106, z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, po rozpatrzeniu wniosku (…) z dnia 7 stycznia 2020 r. (data wpływu 10 stycznia 2020 r.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej wydaje niniejszą wiążącą informację stawkową.

Przedmiot wniosku: towar – „(…)”

Opis towaru: (…) składający się z lodów na bazie mleka i śmietanki, (…), pokryty w całości polewą kakaową

Rozstrzygnięcie: CN 2105 00

Stawka podatku od towarów i usług: 5%

Podstawa prawna: art. 41 ust. 2a, w związku z poz. 15 załącznika nr 10 do ustawy

Cel wydania WIS: określenie stawki podatku od towarów i usług.

UZASADNIENIE

W dniu 10 stycznia 2020 r. Wnioskodawca złożył wniosek w zakresie sklasyfikowania towaru: (…) według Nomenklatury scalonej (CN) na potrzeby określenia stawki podatku od towarów i usług.

W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.

Przedmiotowy wyrób ma formę (…), który zgodnie z wymogami jakościowymi powinien być przechowywany w temperaturze -20°C lub niższej. Środek produktu powinien mieć temperaturę nie wyższą niż -18°C. (…) traci swój kształt - rozpuszcza się w temperaturze około 0°C. Wyrób składa się z lodów na bazie mleka i śmietanki, (…). (…) w całości jest pokryty polewą kakaową.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00