Decyzja ZUS nr 77 z dnia 18 lutego 2016 r., sygn. DI/100000/43/1461/2015
Nieuwzględnienie w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wartości biletów restauracyjnych w części dofinansowa
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t. j. Dz. U. z 2015, poz. 584 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz. U. z 2015, poz. 121 ze zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko przedstawione we wniosku przedsiębiorcy ............ z siedzibą w ............... z dnia 17 grudnia 2015 r., doręczonym dnia 23 grudnia 2015 r. dotyczącym nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne (emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe), ubezpieczenie zdrowotne, Fundusz Pracy i Fundusz Gwarantowanych Świadczeń Pracowniczych wartości biletów restauracyjnych w części dofinansowanej przez pracodawcę pracownikom spółki.
Uzasadnienie
Dnia 23 grudnia 2015 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek złożony przez przedsiębiorcę ........................ z siedzibą w ................ o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 27 stycznia 2016 r., doręczonym w dniu 1 lutego 2016 r.
Wnioskodawca wskazał, że zatrudnia w Polsce pracowników, którym planuje przyznać korzyść materialną polegającą na uprawnieniu do zakupu niektórych artykułów po cenach niższych niż detaliczne (dalej: "świadczenie").
Dalej przedsiębiorca dodaje, że na artykuły, które pracownicy będą mogli nabywać składają się wyłącznie artykuły spożywcze, gotowe posiłki oraz napoje bezalkoholowe. Pracownik będzie nabywać artykuły po cenach niższych niż detaliczne (tj. faktyczna cena artykułów będzie wyższa niż odpłatność ponoszona za nie przez pracownika), pozostałą natomiast część wartości nabywanych artykułów będzie ponosić pracodawca. Uprawnienie do nabycia ww. artykułów będzie potwierdzone dokumentem, którym pracownik będzie się legitymował nabywając w/w artykuły (dalej: "bilet restauracyjny"). Artykuły te będzie można nabyć w punktach w całej Polsce, takich jak: restauracje, pizzerie, bary szybkiej obsługi, piekarnie, kantyny itp.