Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Decyzja ZUS nr 231 z dnia 29 maja 2015 r., sygn. DI/100000/43/478/2015

Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe - wartość posiłków udostępnianych pracownikom przez pracodawcę - par. 2 ust. 1 pkt. 11 rozporządzenia składkowego

Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (t. j.: Dz. U. z 2013 r., poz. 672 z późn. zm.) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (t. j. Dz. U. z 2015 r., poz. 121), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za prawidłowe stanowisko zawarte we wniosku przedsiębiorcy ................ Sp. z o. o. z siedzibą w ............... z dnia 7 kwietnia 2015 r., złożonym w dniu 20 kwietnia 2015 r., (uzupełnionym pismem z dnia 19 maja 2015 r., doręczonym 25 maja 2015 r.) dotyczącym nieuwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe wartości posiłków udostępnianych przez pracodawcę swoim pracownikom poprzez przekazanie im kart zasilanych do kwoty nie przekraczającej 190 zł miesięcznie.

Uzasadnienie

Dnia 20 kwietnia 2015 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 7 kwietnia 2015 r. złożony przez przedsiębiorcę...................... Sp. z o.o. z siedziba w ................ o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony przez przedsiębiorcę pismem z dnia 19 maja 2015 r., doręczonym dnia 25 maja 2015 r.

Wnioskodawca w treści wniosku o wydanie pisemnej interpretacji wskazał, że planuje wprowadzenie systemu motywacyjnego, polegającego na dofinansowywaniu swoim pracownikom posiłków poprzez przekazanie im kart przedpłaconych typu ................. może być wykorzystany wyłącznie w sieci punktów gastronomicznych, w tym w stołówkach pracowniczych wnioskodawcy znajdujących się w oddziałach wnioskodawcy w ..................

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00