Decyzja ZUS nr 366 z dnia 20 września 2013 r., sygn. DI/100000/451/1120/2013
Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenie społeczne - karty przedpłacone
Na podstawie art. 10 ust. 1 i ust. 5 ustawy z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (Dz. U. z 2010 r. Nr 220, poz. 1147) w związku z art. 83d ustawy z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych (Dz. U. z 2009 r. Nr 205, poz. 1585 z późn. zm.), Zakład Ubezpieczeń Społecznych Oddział w Gdańsku uznaje za nieprawidłowe stanowisko zawarte we wniosku z dnia 1 sierpnia 2013 r., doręczonym dnia 12 sierpnia 2013 r., dotyczące nieuwzględniania w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe wartości kuponów lunchowych w formie kart przedpłaconych realizowanych przez pracowników w placówkach gastronomiczno-restauracyjnych, barach, punktach gastronomicznych, stołówkach, jak i w sieciach/punktach handlowych na zakup gotowych posiłków, a także produktów spożywczych w ogólności.
Uzasadnienie
Dnia 12 sierpnia 2013 r. do Oddziału Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w Gdańsku wpłynął wniosek z dnia 1 sierpnia 2013 r. ............................... o wydanie pisemnej interpretacji w trybie art. 10 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej. Wniosek został uzupełniony pismem z dnia 26 sierpnia 2013 r. doręczonym dnia 30 sierpnia 2013 r.
Wnioskodawca wskazał, iż obecnie oferuje swoim pracownikom kupony lunchowe o wartości zł miesięcznie. Wartość kuponów jest w całości finansowana przez spółkę. Od tej kwoty spółka odprowadza zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. Spółka nie odprowadza natomiast składek na ubezpieczenia emerytalne, rentowe, chorobowe i wypadkowe, bowiem zgodnie z treścią § 2 ust. l pkt 11 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 18 grudnia 1998 r. w sprawie szczegółowych zasad ustalania podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe (Dz.U. z 1998 r., Nr 161, poz. 1106 z późn. zm.), podstawy wymiaru składek nie stanowi wartość finansowanych przez pracodawcę posiłków udostępnianych pracownikom do spożycia bez prawa do ekwiwalentu z tego tytułu - do wysokości nieprzekraczającej miesięcznic kwoty ............ zł.