Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 14.12.2020, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.205.2020.2.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.205.2020.2.JS
powstanie obowiązku podatkowego związanego z komponowaniem i sprzedażą aromatów, które nie są przeznaczone do wykorzystania w papierosach elektronicznych
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2020 r., poz. 1325 ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku 29 października 2020 r. (data wpływu 3 listopada 2020 r.), uzupełnionym pismem z 1 grudnia 2020 r. (data wpływu 1 grudnia 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie powstania obowiązku podatkowego związanego z komponowaniem i sprzedażą aromatów, które nie są przeznaczone do wykorzystania w papierosach elektronicznych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 3 listopada 2020 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie powstania obowiązku podatkowego związanego z komponowaniem i sprzedażą aromatów, które nie są przeznaczone do wykorzystania w papierosach elektronicznych. Ww. wniosek został uzupełniony pismem z 1 grudnia 2020 r. (data wpływu 1 grudnia 2020 r.), stanowiącym odpowiedź na wezwanie Organu z 24 listopada 2020 r. znak: 0111-KDIB3-3.4013.205.2020.1.JS.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca komponuje i sprzedaje aromaty w różnych pojemnikach jednostkowych.
Aromatem jest ciecz, komponowana w różnych proporcjach z różnych koncentratów smakowo- zapachowych o jakości spożywczej o niższym stężeniu poprzez dodanie substancji będącej nośnikiem (np. smaku, zapachu) w postaci glikolu propylenowego, gliceryny lub alkoholu etylowego lub innych nośników. W tej postaci, produkt przystosowany jest do indywidualnego oraz do przemysłowego wykorzystania. Aromaty, składają się z mieszaniny różnych koncentratów jakości spożywczej (substancje smakowo-zapachowe), glikolu propylenowego i/lub gliceryny i/lub opcjonalnie etanolu.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right