Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 16.04.2020, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.52.2020.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.52.2020.1.JS
opodatkowanie produkcji cydru
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2019 r., poz. 900, ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 4 marca 2020 r. (data wpływu 10 marca 2020 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji cydru jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 10 marca 2020 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania produkcji cydru.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
W bieżącym roku w ramach planowanej działalności gospodarczej Wnioskodawca planuje uruchomić produkcję cydru na uproszczonych zasadach, opisanych w ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich. Wnioskodawca zwraca się z uprzejmą prośbą o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącego podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania cydru wytwarzanego w tradycyjny sposób z własnych jabłek.
Zgodnie z wymogami wymienionej wyżej ustawy Wnioskodawca dysponuje własnymi sadami w ramach prowadzonego gospodarstwa rolnego sady są odpowiedniej wielkości (powyżej 1 ha). Planuje w tym roku uruchomić we własnym gospodarstwie produkcję cydru w ilości do 10 tys. litrów rocznie. Kod CN dla cydru: 2206 00 10.
Zgodnie z ustawą (art. 22 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym) można płacić podatek akcyzowy w formie przedpłaty z pominięciem składu podatkowego. W związku z tym, opłata to iloczyn liczby hektolitrów oraz aktualnej stawki podatku akcyzowego 158 zł, dla cydru o objętości alkoholu powyżej 4,5%.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right