Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 17.09.2019, sygn. 0115-KDIT3.4011.309.2019.1.DR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT3.4011.309.2019.1.DR

Ile wynosi stawka ryczałtu ewidencjonowanego dla usług prowadzonych przez Wnioskodawcę, które opisano wyżej? Czy Wnioskodawca może opodatkować ww. działalność usługową podatkiem 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 5 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym?

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 7 sierpnia 2019 r. (data wpływu 8 sierpnia 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie określenia stawki ryczałtu jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 sierpnia 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie określenia stawki ryczałtu.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca od roku prowadzi działalność gospodarczą, m.in. świadczy usługi gastronomiczne dla innych restauracji. Usługi polegają na gotowaniu potraw w restauracji, z produktów, które są zakupione przez daną restaurację. Wnioskodawca nie kupuje produktów i nie sprzedaje potraw. Wnioskodawca wystawia fakturę za usługi gotowania posiłków/potraw raz w miesiącu dla restauracji. Swoją działalność Wnioskodawca zaklasyfikował pod symbolem 56.10.11.0 - usługi przygotowania i podawania posiłków w restauracji. Wnioskodawca zaznacza, że nie podaje tych potraw klientom restauracji (tym zajmują się kelnerzy zabezpieczeni przez restaurację), ani też nie sprzedaje potraw i alkoholu.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00