Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 02.09.2019, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.339.2019.2.KBR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.339.2019.2.KBR

Opodatkowanie dostawy poszczególnych towarów różnymi stawkami VAT właściwymi dla danego składnika kulinarnego oraz sposobu oznaczenia przedmiotowej dostawy na paragonie/fakturze.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2019 r., poz. 900, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 25 czerwca 2019 r. (data wpływu 25 czerwca 2019 r.) uzupełnionego pismem z dnia 24 lipca 2019 r. (data wpływu 31 lipca 2019 r.) na wezwanie tut. Organu z dnia 22 lipca 2019 r. znak 0114-KDIP1-1.4012.339.2019.1.KBR (doręczone w dniu 23 lipca 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:

  • opodatkowania dostawy poszczególnych towarów różnymi stawkami VAT właściwymi dla danego składnika kulinarnego - jest prawidłowe,
  • sposobu oznaczenia dostawy na paragonie/fakturze - jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 25 czerwca 2019 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania dostawy poszczególnych towarów różnymi stawkami VAT właściwymi dla danego składnika kulinarnego oraz sposobu oznaczenia przedmiotowej dostawy na paragonie/fakturze.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca prowadzi działalność w zakresie związanym z gastronomią. W oparciu o wieloletnie doświadczenie w nauce komponowania posiłków oraz we współpracy z kucharzami oferuje dostawę tzw. receipe boxów. Oferta polega na możliwości zamówienia przez klientów dostawy raz w tygodniu przesyłki składającej się z produktów spożywczych przygotowanych (poporcjowanych i odmierzonych) na określoną liczbę osób oraz przepisów na te dania. Przesyłki mogą być wykonywane w określonym przez Wnioskodawcę dniu lub w dniu wybranym przez klienta, ale klient nie wybiera dań/przepisów (chociaż w przyszłości może zostać wprowadzony wybór dań, co nie zmieni jednak charakteru usługi). Obecnie jest to stały zestaw 3 dań, zmieniający się co tydzień. Wnioskodawca przygotowuje we współpracy z kucharzami autorskie dania i przepisy na nie. Wnioskodawca wiedząc ile ma na dany dzień zamówień (klienci zamawiają usługę przez internet) kupuje produkty spożywcze w ilości odpowiadającej złożonym przez klientów na dany dzień zamówieniom. Wnioskodawca następnie porcjuje, odmierza i ponownie pakuje w zakupione przez siebie opakowania, produkty w ilości precyzyjnie odpowiadającej przepisom kulinarnym. Oznacza to odmierzenie określonej ilości produktów, zabezpieczenie chłodnicze odpowiednich produktów, spakowanie i podpisanie produktów oraz spakowanie wszystkiego w specjalne pudełko, które otrzyma klient. Do każdej wysyłki dołączane są karty przepisów na każde z dań. Karty zawierają opisy przygotowania dań oraz zdjęcia najważniejszych punktów ich przygotowania, a także zdjęcie gotowego dania. Z uwagi na przeznaczenie do samodzielnego przygotowania (co jest istotą pomysłu), produkty nie są wstępnie obrabiane, mieszane czy gotowane. Działania Wnioskodawcy ograniczają się wyłącznie do zamówienia odpowiedniej ilości produktów, podziału na odpowiednie porcje, zapakowania w sposób umożliwiający zachowanie świeżości oraz dostawę pod wskazany przez klienta adres w uzgodnionym terminie. Wnioskodawca, ze względu na złożony charakter świadczenia, oraz wątpliwości dotyczące prawidłowej klasyfikacji statystycznej dotyczącej czynności realizowanej przez Wnioskodawcę, wystąpił do Urzędu Statystycznego w Łodzi z wnioskiem o określenie ich miejsca w klasyfikacji PKWiU 2015 oraz PKWiU 2008. W odpowiedzi udzielonej 19 marca 2019 r. przez Ośrodek Klasyfikacji i Nomenklatur Urzędu Statystycznego w Łodzi usługi świadczone przez Wnioskodawcę zostały umiejscowione: - w grupowaniu PKWiU 47.00 Sprzedaż detaliczna, z wyłączeniem handlu pojazdami samochodowymi, zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. - w grupowaniu PKWiU 47.00 Sprzedaż detaliczna, z wyłączeniem handlu pojazdami samochodowymi, zgodnie z zasadami metodycznymi Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług wprowadzonej rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 29 października 2008 r. W opisanym stanie faktycznym, Wnioskodawca powziął wątpliwości, odnośnie prawidłowości ustalenia stawek podatku od towarów i usług dla dokonywanej dostawy oraz sposobu jej dokumentowania.

close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00