Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 10.05.2019, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.72.2019.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4013.72.2019.1.JS
Opodatkowanie produkcji cydru
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2018 r., poz. 800, ze zm.), Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 12 marca 2019 r. (data wpływu 15 marca 2019 r.), uzupełnionym pismem z 26 marca 2019 r. (data wpływu 2 kwietnia 2019 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie opodatkowania produkcji cydru, w części dotyczącej określenia podstawy opodatkowania jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 15 marca 2019 r. wpłynął do Organu ww. wniosek, uzupełniony pismem z 26 marca 2019 r. (data wpływu 2 kwietnia 2019 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej, dotyczącej podatku akcyzowego, w zakresie podatku akcyzowego, dotyczącej opodatkowania produkcji cydru.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Ponieważ w najbliższym czasie Wnioskodawca planuje uruchomić produkcję cydru na uproszczonych zasadach, opisanych w ustawie z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, zwraca się z uprzejmą prośbą o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącego podatku akcyzowego w zakresie opodatkowania cydru wytwarzanego w tradycyjny sposób z własnych jabłek, w niewielkiej ilości, w ramach prowadzonego przez Wnioskodawcę gospodarstwa rolnego.
Korzystając z ustawy o wyrobach winiarskich z dnia 12 maja 2011 r. Wnioskodawca planuje w roku bieżącym uruchomić produkcję cydru w ilości do 10 tys. litrów rocznie. Kod CN dla cydru 2206 00 10.
Zgodnie z ustawą (art. 22 ust. 1 ustawy o podatku akcyzowym) można płacić podatek akcyzowy w formie przedpłaty z pominięciem składu podatkowego. W związku z tym, opłata to iloczyn liczby hektolitrów oraz kwoty 158 zł, przy założeniu, ze cydr ma więcej niż 4,5% alkoholu w objętości. Ponieważ planowana produkcja cydru odbywać się będzie metodą naturalną, korzystając ze starych, oryginalnych receptur, bez zabiegów filtrowania, cydr po fermentacji klarowany będzie poprzez osadzanie. Powstały w ten sposób osad traktowany będzie jako odpad niepodlegający fermentacji. Spowoduje to ubytek gotowego do rozlewu cydru nawet o 20% w stosunku do soku surowego. Zlewanie soku, a następnie cydru będzie każdorazowo zgłaszane do Urzędu Celnego z wyprzedzeniem i odbywać się może pod nadzorem pracowników Urzędu Celnego.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right