Interpretacja
Interpretacja indywidualna z dnia 08.11.2018, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.559.2018.3.JO, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL1-2.4012.559.2018.3.JO
- Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego związanego z nabyciem towarów i usług w związku z utworzeniem stołówki a następnie jej funkcjonowaniem oraz od zakupu usługi od firmy cateringowej;- Opodatkowanie nieodpłatnego udostępniania posiłków.
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r., poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 20 sierpnia 2018 r. (data wpływu 23 sierpnia 2018 r.), uzupełnionym pismami z dnia 3 października 2018 r. (data wpływu 8 października 2018 r.) oraz z dnia brak daty sporządzenia (data wpływu 15 października 2018 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- prawa do odliczenia podatku VAT naliczonego związanego z nabyciem towarów i usług w związku z utworzeniem stołówki a następnie jej funkcjonowaniem oraz od zakupu usługi od firmy cateringowej jest nieprawidłowe;
- opodatkowania nieodpłatnego udostępniania posiłków jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 23 sierpnia 2018 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w ww. zakresach. Wniosek uzupełniono pismem w dniu 8 października 2018 r. o doprecyzowanie opisu sprawy, wskazanie właściwego urzędu skarbowego oraz w dniu 15 października 2018 r. o pełnomocnictwo dla osoby podpisanej pod uzupełnieniem.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Spółka X (dalej: Spółka lub Wnioskodawca) jest działającym w ramach międzynarodowej grupy kapitałowej producentem złączy elektrotechnicznych. W celu poprawy warunków pracy oraz wprowadzenia udogodnień dla załogi pracowniczej, Spółka planuje utworzenie stołówki na terenie zakładu.
W stołówce nieodpłatnie wydawane będą posiłki w formie tzw. szwedzkiego stołu/bufetu. Udostępnianie posiłków ma na celu poprawę efektywności pracy w systemie zmianowym. Obsługę stołówki w zakresie przygotowania i wydawania posiłków Wnioskodawca powierzy zewnętrznej firmie cateringowej.
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right
-
keyboard_arrow_right