Wyszukaj po identyfikatorze keyboard_arrow_down
Wyszukiwanie po identyfikatorze Zamknij close
ZAMKNIJ close
account_circle Jesteś zalogowany jako:
ZAMKNIJ close
Powiadomienia
keyboard_arrow_up keyboard_arrow_down znajdź
removeA addA insert_drive_fileWEksportuj printDrukuj assignment add Do schowka
insert_drive_file

Interpretacja

Interpretacja indywidualna z dnia 22.10.2018, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.612.2018.1.IZ, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.612.2018.1.IZ

Zastosowanie preferencyjnej stawki podatku dla dostawy napojów.

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2018 r. poz. 800, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 25 sierpnia 2018 r. (data wpływu 2 października 2018 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku dla dostawy opisanych we wniosku napojów jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 października 2018 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek, o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania preferencyjnej stawki podatku dla dostawy opisanych we wniosku napojów.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Spółką zajmuje się produkcją, dystrybucją i sprzedażą napojów bezalkoholowych, soków owocowych i warzywnych, wód oraz nektarów opatrzonych zastrzeżonymi znakami towarowymi. Spółka zamierza dystrybuować na terytorium kraju wyprodukowane w Unii Europejskiej cztery napoje bezalkoholowe, niegazowane. przeznaczone do bezpośredniego stosowania przez ludzi (w dalszej części Napoje lub Produkty) o następujących składach:

  1. Napój migdałowy.

Skład napoju migdałowego (1/NT/V-0014.00-B00) jest następujący:

  • pasta migdałowa 99, 2% (woda i migdały 2%),

oraz niżej wymienione składniki stanowiące 0,8% składu napoju:

  • składnik mineralny: fosforan wapnia;
  • sól, emulgator: lecytyny słonecznikowe;
  • stabilizatory: guma gellan (soja),
  • mączka chleba świętojańskiego;
  • naturalne aromaty,
  • substancja słodząca: glikozydy stewiolowe;
  • witamina D, witamina B12.
  • może zawierać śladowe ilości orzechów.
  1. Napój kokosowo-ryżowy

Skład napoju kokosowo-ryżowego (1/CO/RI/N/-0001.00) jest następujący:

  • baza kokosowo-ryżowa 99,1% (woda, ekstrakt z kokosa 3,4% i ryżu 3,3%)
close POTRZEBUJESZ POMOCY?
Konsultanci pracują od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 - 17:00